Femeile, mai afectate de bolile cardiovasculare
Rezultatele arată că aproape 47% dintre decese sunt cauzate de aceste afecţiuni, ponderea fiind mai mare în rândul femeilor (52% femei; 42% bărbaţi).
Cercetarea mai arată că în ultimii ani s-a constatat o scădere semnificativă a vârstei la care debutează bolile cardiovasculare, în special cele de tip ischemic precum angina pectorală sau infarctul miocardic acut, de la 45 de ani, cum se observa în trecut, la 35 de ani, în prezent.
„Odată cu creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare şi scăderea vârstei de debut a acestora se simte o nevoie acută de tratamente revoluţionare care să redea sănătatea pacienţilor în cât mai scurt timp. Unul dintre aceste tratamente de ultimă generaţie este reprezentat de stentul coronarian complet bioresorbabil. Procedura se efectuează în sala de angiografie de medicul intervenţionist, se realizează printr-o puncţie de 1-2 mm la nivelul mâinii sau piciorului, iar prin această puncţie se introduc catetere de ghidaj (tuburi subţiri de plastic). Prin aceste catetere se livrează şi se montează stenturile pe arterele inimii. Beneficiul imens al procedurii este că tratează afecţiunea ischemică (îngustarea sau blocarea vaselor de sânge), iar pacientul se externează după doar 24 de ore“, a declarat Marin Postu, medic specialist cardiolog, supraspecializat în Cardiologie Intervenţională la Centrele de Excelenţă ARES Bucureşti.
Specialiştii mai atrag atenţia şi asupra cauzelor care favorizează apariţia afecţiunilor cardiovasculare, anume fumatul, dieta, sedentarismul.