Expunerea la cadmiu afectează creierul copiiilor

7 martie 2012   Actualitate

Copiii cu un nivel crescut de cadmiu au un risc de trei ori mai mare de a avea probleme de învăţare, se arată într-o cercetare nouă efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard.

Contaminarea cu cadmiu se face prin consumul unor alimente care conţin acest metal, precum cartofii, seminţele de floarea soarelui sau alte plante care absorb această substanţă din sol. Alte surse de cadmiu sunt ţigările, bateriile, vopselele, dar şi materialele plastice din care sunt fabricate jucăriile pentru copii.

Efectele cadmiului asupra dezvoltării cerebrale a copiilor este comparabilă cu cea a plumbului, metal care poate fi absobit de copii în proporţie de 50% şi care poate da, printre alte complicaţii, tulburări neurologice.

În cazul cadmiului, intoxicaţia cu acest metal mai poate duce la retard mental şi la scăderea coeficientului de inteligenţă.

Rinichii sunt unul dintre cele mai afectate organe de intoxicaţia cu cadmiu. La muncitorii care vin des în contact cu cadmiu s-au înregistrat cazuri de cancer de rinichi, de plămâni şi de prostată.

Mai multe