Exerciţiile fizice, la fel de bune ca medicamentele
În cadrul studiului, publicat în Jurnalul Medical Britanic, specialiştii au analizat datele obţinute de la 340,000 de persoane care au participat la mai multe cercetări privind exerciţiile fizice şi starea de sănătate.
Specialiştii de la Şcoala Medicală Harvard, cei de la Şcoala de Economie Britanică şi de la Universitatea Stanford au comparat efectele activităţii fizice cu cele ale terapiei medicamentoase.
Pe toată perioada studiului, cercetătorii au ţinut cont de afecţiunile cardiace ale participanţilor, de riscul de apariţie a AVC-ului, dar şi de insuficienţa cardiacă şi prediabet.
Astfel, oamenii de ştiinţă au observat că medicamentele de tip diuretic aduc beneficii în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu insuficienţă cardică, în timp ce activitatea fizică este la fe de benefică precum pastilele pentru cei care au suferit un AVC.
Specialiştii spun că rezultatele obţinute se adaugă şi celorlalte cercetări care au arătat că activitatea fizică moderată poate reduce cu până la 27% riscul de apariţie a unui AVC.
,,Medicamentele sunt foarte importante, cu atât mai mult în cazul terapiei pentru persoanele cardiace. Având în vedere concluziile studiului suntem de părere că medicii ar trebui că includă pe prescripţie şi exerciţiile fizice, atâta timp cât persoana le poate realiza. Beneficiile acestora sunt semnificative, mai ales că pot creşte şi speranţa de viaţă”, a precizat Amy Thompson, asistent în cadrul Fundaţiei Britanice de Cardiologie.