E băieţel? Riscul e mai mare decât la fetiţă

6 septembrie 2014   Actualitate

Un grup de nu mai puţin de 50 de cercetători, conduşi de neonatologul Joy Lawn de la Şcoala Londoneză de Igienă şi Medicină, au descoperit că băieţeii sunt mai expuşi riscului de a se naşte prematur şi, în cazul în care se nasc la termen, aceştia sunt mai vulnerabili la complicaţii medicale.

Despre fetiţe, cercetătorii cred că sunt mai protejate pentru că au parte de o dezvoltare mai rapidă în pântecul mamei.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că 14% din numărul băieţilor prezintă risc să se nască prematur. La această concluzie s-a ajuns după ce au fost analizate înregistrările a numeroase naşteri din lumea întreagă, începând cu anul 2010.

Din documente a reieşit că 15 milioane de nou-născuţi dintr-un număr total de 135 de milioane s-au născut înainte de termen.

„Din punct de vedere al dezvoltării, fetele sunt cu un pas înainte faţă de băieţi. De altfel, fetele încep să meargă mai devreme decât băieţii şi învaţă să vorbească înaintea băieţilor“, explică omul de ştiinţă Joy Lawn.

Din păcate, spune cercetătorul britanic, băieţii sunt mai susceptibili să se nască prematur, iar dacă se întâmplă acest lucru, nou-născuţii de sex masculin sunt expuşi unui risc mare de deces, invaliditate sau orbire.

Dacă sunt născuţi la termen, bebeluşii au un risc mai mare să sufere complicaţii la naştere, cum ar fi icter şi infecţie.

Mai multe