Dieta dezechilibrată şi stresul, cauzele bolilor gastrointestinale
Studiul, a fost realizat pe un eşantion de peste 3.000 respondenţi, cu vârstă de peste 18 ani, din mediul urban.
Sondajul arată că peste 90% din respondenţi consideră că principalul factor care poate afecta sănătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată, aceasta fiind urmată de nivelul de stres (peste 80% din intervievaţi), dar şi de medicamente precum antibioticele administrate în exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici.
Aproximativ 94% dintre respondenţi consideră că o boală care afectează sistemul gastrointestinal este gravă, foarte gravă sau extrem de gravă, 68% sunt conştienţi că o boală cronică necesită tratament toată viaţă şi peste 78% cred că o astfel de situaţie este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrângeri pentru viaţa de zi cu zi.
Medicul de familie rămâne pentru aproximativ 50% din respondenţi medicul către care s-ar adresa în cazul persistenţei simptomelor, fiind urmat, în procent de 24%, de medicul gastroenterolog, potrivit studiului, citat de Mediafax.
Doar 10% dintre respondenţi s-ar gândi, în cazul în care aceste simptome persistă, să îşi schimbe stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare.
Deşi bolile inflamatorii intestinale includ necesitatea de a utiliza toaleta de până la 20 de ori pe zi, 7 din 10 români declară că nu s-ar simţi stânjeniţi dacă ar fi nevoie să discute cu familia despre această situaţie. Dacă discutarea unei astfel de probleme cu familia nu reprezintă o problemă pentru cei mai mulţi dintre respondenţi, situaţia se schimbă când e vorba de discutarea problemei cu colegii, 43% dintre români considerând stânjenitoare discutarea acestor simptome.
Jumătate dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale.
Astfel, 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, bolile inflamatorii intestinale sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.