Dieta bogată în calorii creşte riscul de cancer pancreatic
Deşi cercetarea a fost realizată pe cobai, efectele sunt asemănătoare şi în cazul oamenilor, spun specialiştii.
Până acum, cercetările au arătat o legătură între alimentaţie şi cancerul pancreatic, însă fără a se şti mecanismul.
Pentru a înţelege mai bine această asociere, oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din California au studiat impactul dietei bogate în calorii asupra unor şoareci care prezentau o mutaţie genetică ce favorizează apariţia cancerului de pancreas. Gena respectivă (numită KRAS) este implicată şi în apariţia cancerului pancreatic la oameni.
S-a observat că 90% din cobaii hrăniţi cu alimente calorice au devenit obezi, toţi dezvoltând rezistenţă la insulină şi inflamaţie la nivelul pancreasului, acestea stimulând dezvoltarea celulelor precanceroase. În comparaţie cu cobaii care au primit o alimentaţie echilibrată, cei care au fost hrăniţi cu alimente hipercalorice au dezvoltat leziuni precanceroase.
„Acest lucru arată că dieta bogată în grăsimi şi în calorii accelerează dezvoltarea cancerului pancreatic”, afirmă Guido Eibl, coordonatorul cercetării.