Depresia ne îmbătrâneşte devreme
Depresia poate fura ani din viaţă, pentru că se comportă ca un accelerator de îmbătrânire a celulelor organismului.
Rezultatele publicate în jurnalul „Psihiatrie Moleculară“, la 12 noiembrie anul curent, arată că persoanele care suferă sau au suferit din cauza depresiei prezintă telomeri mai scurţi.
Aceştia sunt markeri celulari folosiţi pentru măsurarea vârstei celulelor. Telomerii sau capetele cromozomilor sunt un fel de scuturi provenite din structura de ADN şi din proteine, care protejează cromozomii şi îi menţine în stare bună.
În mod normal, telomerii se scurtează şi îşi pierd din rezistenţă odată cu trecerea anilor, acest proces iminent ducând la îmbătrânirea şi degradarea totală a celulelor.
Cercetătorii olandezi au făcut un studiu la care au participat 1.100 de persoane, diagnosticate cu depresie în diferite forme. Tuturor voluntarilor li s-au luat probe de sânge pentru a fi analizate structurile telomerilor.
Din cercetări, experţii au tras concluzia că persoanele care suferă sau au suferit de depresie pierd între patru şi şase ani din viaţă. În continuare, se mai arată în cercetarea oamenilor de ştiinţă de la Free University din Amsterdam, Olanda, că 1 din 10 oameni este afectat sau va fi victima depresiei, la un moment dat în viaţă.
„Concluziile trase din acest studiu ne-ar putea ajuta să explicăm varietatea plângerilor legate de starea de sănătate, în special la persoanele care suferă de depresie“, spune autorul studiului Josine Verhoeven.