De ce nu e bine să-ţi suprimi emoţiile
Dintre cei 2.063 de participanţi la cercetare (femei şi bărbaţi), cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani considerau că arătarea emoţiilor (în mod special prin plâns) era un semn de slăbiciune, spre deosebire de voluntarii de vârsta a treia.
Cu toate acestea, unu din cinci tinerii care au participat la studiu au spus că săptămânal au câte un incident care le provoacă stări de nervozitate, chiar şi de plâns, dar şi stări de anxietate.
Concluziile cercetării au mai arătat că spre deosebire de bărbaţi, femeile îşi arătau mai uşor emoţiilor, plânsul fiind o bună modalitate prin care ele scăpau de stările de stres, de anxitate.
„Stresul şi anxietatea se numără printre principalii factorii care fac ca persoanele să apeleze la ajutor specializat. Important este să fim conştienţi că suprimarea emoţiilor ne poate face mai mult rău decât bine, mai ales că ne afectează nu doar starea de spirit, ci şi sănătatea mintală“, a precizat Paul Farmer, director la Centrul de Sănătate Mintală „Mind“.
Specialiştii susţin că suprimarea emoţiilor pe o perioadă mai lungă de timp poate cauza tulburări de somn, slăbirea sistemului imunitar, dar şi apariţia stărilor depresive.