De ce ne cade părul mai des toamna?

12 octombrie 2011   Actualitate

În cadrul unui studiu apărut în publicaţia „Dermatologie”, oamenii de ştiinţă au monitorizat 800 de femei fără probleme de sănătate, timp de şase ani. La cele mai multe dintre participante, cea mai accentuată perioadă de cădere a părului este toamna.

Explicaţia este legată, în primul rând, de ciclul de creştere a firului de păr. Perioada de creştere a părului durează între doi şi şase ani. În orice etapă, firele de păr cresc într-o proporţie de 90%, în timp ce restul rămân într-o stare de repaus (faza telogen), timp de două-şase luni. În stadiul telogen, cad zilnic aproape 100 de fire de păr.

Cercetătorii au descoperit că pentru cele mai multe femei, faza de repaus a firelor de păr se termină în luna octombrie.

O explicaţie ar fi şi de ordin evoţionar: vara ne cade mai puţin păr deoarece organismul tinde „să se despartă” mai greu de el pentru a ne proteja mai bine scalpul de soare.

De asemenea, şi medicamentele pot accelera trecerea părului de la faza de creştere la cea de repaus. Astfel, un medicament eficient pentru acnee poate determina căderea prăului în 16% din cazuri.

În cazul femeilor aflate înainte de menopauză, o posibilă cauză a căderii părului poate fi carenţa de fier. Şi stresul cronic poate cauza căderea părului (sub influenţa stresului, sistemul imunitar este perturbat, iar în urma acestui proces, celulele albe atacă celulele capilare).

Mai multe