De ce este bună mişcarea în sarcină
Plimbările uşoare de trei ori pe săptămână reduc cu jumătate riscul ca greutatea copilului să fie mică la naştere, dar şi să apară complicaţii pe parcursul sarcinii.
Mai mult, specialiştii sunt de părere că mişcarea scade şi riscul ca gravida să fie diagnosticată cu diabet gestaţional (formă a diabetului care apare în sarcină).
La cercetare au participat 510 femei însărcinate care aveau un stil de viaţă mai sedentar. O parte dintre ele au realizat exerciţii uşoare de aerobic de trei ori pe săptămână în ultimele şase luni de sarcină, în timp ce celelalte au primit doar îngrijirile standard, fără să fie puse să facă mişcare.
Astfel, oamenii de ştiinţă au observat că femeile însărcinate din primul grup au redus cu 34% riscul de a naşte prin cezariană, dar şi de a apărea complicaţii în timpul naşterii naturale.
,,Rezultatele obţinute consolidează şi mai mult ideea că este necesar ca şi femeile însărcinate să facă mişcare pe parcusul celor nouă luni de sarcină. Asta în cazul în care nu există o interdicţie medicală în acest sens. Mişcarea nu numai că scade riscul de apariţie a diabetului gestaţional, ci aduce beneficii pentru mamă şi pentru copil”, a afirmat Jonatan Ruiz, profesor la Universitatea din Granada, Spania.