De ce e bine să fii vesel şi bun cu ceilalţi
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, au descoperit că bucuria manifestată în diferite feluri are efecte adverse surprinzătoare asupra sistemului imunitar.
Studiile au arătat că persoanele altruiste, care se bucură când ajută oameni nevoiaşi, au un nivel mai mare de anticorpi care combat infecţiile.
Pe de altă parte, persoanele care se autoapreciază dar primesc laude sub aşteptări sunt mai predispuse să se îmbolnăvească, pentru că loviturile primite pentru starea lor psihică atacă şi capacitatea antivirală a imunităţii.
Oamenii de ştiinţă au examinat cum răspunde genomul uman la stările de frică, stres, mister şi alte stări mentale negative, dar şi-au concentrat cercetările asupra modului cum reacţionează genele umane la o stare psihologică pozitivă, cum este veselia şi mulţumirea sufletească.
Acest studiu este primul de acest gen, care a examinat impactul pe care-l are starea de bine asupra materialului genetic.
Oamenii care sunt obişnuiţi să-i ajute pe ceilalţi şi, în general, să gândească pozitiv, au un nivel ridicat de sentimentul cunoscut şi sub numele de bunăstare.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul „Proceedings of the National Academy of Sciences“.
Pentru acest studiu, cordonatorii cercetării Steven Cole şi Barbara L. Fredrickson au avut nevoie de un deceniu pentru a ajunge la aceste concluzii.