De ce e bine să faci mişcare în sarcină

26 august 2013   Actualitate

Ultimul studiu în domeniu sugerează că cele mai multe femei fac mişcare prea puţină în timpul sarcinii, pentru a preveni acumularea în exces de kilograme.

Dacă o femeie ia mult în greutate cât este gravidă, se expune riscului de preeclampsie, de creştere a tensiunii sângelui, dar şi de obezitate, de care poate suferi după naştere.

În plus, kilogramele în exces acumulate în timpul sarcinii pot influenţa riscul de obezitate pentru viitorul copil.

Câtă vreme greutatea este ţinută sub control, prin activitate fizică regulată, durerile de spate se reduc, nivelul de energie din corp creşte şi problemele cu insomnia dispar.

Din fericire, foarte multe femei însărcinate fac mişcare, cel puţin 30 de minute pe zi. Din păcate, în afară de jumătatea de oră de activitate fizică efectuată duc o viaţă sedentară.

„Avem dovezi care arată că femeile însărcinate îşi petrec aproximativ 75% din timp într-un mod sedentar“, a spus Christina Campbell, expert la Universitatea de Stat din Iowa (SUA).

Omul de ştiinţă este de părere că femeile care muncesc ca ospătăriţe sau au grijă acasă de copii mai mici, spre exemplu, au multe şanse să ţină kilogramele sub control.

Femeilor care lucrează la birou, spre exemplu, şi care îşi petrec mare parte din zi aşezate pe scaun, Christina Campbell le recomandă pauze de cinci minute, la fiecare oră, timp în care pot face plimbări scurte sau pot urca şi coborî scări.

Mai multe