De câte ori ne putem îmbolnăvi de răceală şi gripă?

5 martie 2015   Actualitate

Deşi oamenii simt că au luat gripă de mai multe ori în acest interval de timp, de vină sunt de cele mai multe ori alte infecţii, ale căror simptome seamănă cu cele gripale, afirmă o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, potrivit bbc.com, citat de Mediafax.

Cercetătorii care au realizat studiul au analizat mostre de sânge recoltate de la 151 de voluntari cu vârste cuprinse între şapte şi 81 de ani, pentru a încerca să afle frecvenţa de apariţie a infecţiilor gripale. Un studiu similar va fi realizat în Marea Britanie cu scopul de a verifica dacă aceste concluzii sunt valabile şi în cazul cetăţenilor britanici.

Adunând astfel de date medicale pe perioade îndelungate, oamenii de ştiinţă speră să identifice mai uşor persoanele cu cel mai mare risc de infecţie, frecvenţa epidemiilor de gripă şi aria de propagare în rândul comunităţilor a acestei boli. Studiul a monitorizat nouă tulpini principale cunoscute ale virusului gripal care au circulat în lume între 1968 şi 2009.

Cercetătorii au testat probele sangvine pentru a identifica prezenţa unor anticorpi. Potrivit oamenilor de ştiinţă, copiii se îmbolnăvesc de gripă în medie o dată pe an. Infecţiile gripale devin apoi tot mai puţin frecvente odată cu înaintarea în vârstă. Începând cu vârsta de 30 de ani, infecţiile gripale au tendinţa de a apărea cu o frecvenţă constantă, de aproximativ două pe deceniu, la persoanele testate.

Atât răcelile, cât şi gripa sunt cauzate de virusuri, însă deosebirea lor poate fi dificilă, întrucât cele două boli prezintă aproape aceleaşi simptome. Ambele cauzează febră şi dureri în gât, dar şi tuse şi strănut, cel din urmă reprezentând o formă de propagare a bolilor.

La o răceală obişnuită, simptomele tind să apară gradual, sunt de obicei mai moderate şi afectează în principal nasul şi gâtul. Gripa este o afecţiune mai severă, în urma căreia persoanele bolnave au nevoie de repaus la pat. Simptomele includ dureri de cap, dureri musculare, dar şi nas înfundat sau, din contră, secreţii nazale abundente.

Mai multe