Cum să faci faţă alergiilor sezonului cald
Atunci când inhalăm un alergen acesta rămâne pe căile respiratorii, inflamându-le. Sistemul imunitar produce în acel moment histamine drept răspuns la alergeni, ceea ce cauzează senzaţia de mâncărime a ochilor şi a nasului. Exista însă exerciţii de relaxare precum yoga care pot diminua intensitatea simptomelor alergiilor.
„Alergiile sunt în esenţă manifestări ale corpului care reacţionează la o substanţă inofensivă sau la un stimul ca şi când ar fi un duşman. Atunci când sistemul nervos este în mod constant într-o stare de epuizare, sistemul imunitar se comportă ca şi când orice element cu care intră în contact este un invadator străin. Există studii ecente care arată că sistemul nervos poate fi un influenţator în ceea ce priveşte alergiile, iar relaxarea acestuia poate fi una dintre soluţii. Exerciţiile de yoga au în vedere exact acest scop, de a relaxa corpul şi mintea, de a ne accepta starea de fapt şi a ne detaşa de ea, ceea ce ne poate conferi un confort atât psihologic, cât şi fizic”, explică Andreea Lada, instructor yoga.
Dat fiind că multe alergii se manifesta în general la nivelul mucoaselor respiratorii, multe dintre poziţiile sugerate în cazul ameliorării simptomelor alergice au în vedere activarea energiilor din jurul gâtului şi capului.
Lumânarea – Salamba Sarvangasana
Întinşi la sol ridicăm picioare şi triunchiul perpendiculare pe sol şi percepem fluxul de energie cosmică coborând prin picioare, canalizarea acestuia pe coloană şi focalizarea la nivelul gâtului. Această poziţie deschide căile respiratori, însă nu trebuie rămas decât 2-3 minute în asană.
Postura podului în tensiune – Setubandhasana
Aşezaţi pe spate, prindem cu mâinile gleznele picioarelor şi ridicăm bazinul cât mai sus, presând bărbia în furca sternului. Percepem circuitul subtil al energiilor pământului prin picioare, focalizându-se în zona gâtului. Această poziţie ajută la destinderea pieptului şi plămânilor şi ne oferă capacitate mare de respiraţie. În plus încurajează psoasul să se relaxeze (un muşchi flexibil al şoldului, care îşi are originea în apropierea glandelor suprarenale - aceeaşi zonă inferioară a coastelor spatelui). Psoasul se va activa în condiţii de stres şi va rămâne în această stare până când ne vom elibera gândurile.
Postura cleştelui – Paschimotanasana
Aşezaţi la sol ne aplecăm în faţă şi prindem degetele mari de la picioare cu degetele arătător, mijlociu şi mare ale mâinilor, apropiind cât mai mult capul şi pieptul de genunchi. Orice aplecare înainte reprezintă o calmare a sistemul nervos, îndeosebi pentru că destinde zona coastelor din spate, locul unde se află rinichii şi glandele suprarenale, care produc hormonii de stres din corp.
Respiraţia alternativă – Nadi Sodhana
„Aceasta metodă de pranayama se considera în mod tradiţional că echilibrează cele două părţi ale creierului şi curaţă nadiurile, canalele energetice dispuse de-a lungul şirii spinării, ajută sistemul circulator şi cel respirator, tranchilizează mintea şi activează centrul intuiţiei din corp. Dacă ai nasul congestionat aşteaptă-te ca acest exerciţiu să pună în mişcare mucusul, aşa că ar fi bine să ai câteva şerveţele la îndemână”, adaugă Andreea Lada.
Pentru practică se stă în poziţie aşezată şi se foloseşte mâna dreaptă. Cu degetul mare pe nara dreaptă inspiraţi uşor şi expiraţi pe nară stângă. Inspiraţi şi expiraţi de trei ori pe nară stângă, apoi obturaţi nara stângă cu degetul inelar imediat. Inspiraţi şi expiraţi de trei ori pe nară dreapta, apoi lăsaţi mâna jos. Profund şi încet, inspiraţi şi expiraţi prin ambele nări (imaginaţi-vă că inspiraţia şi expiraţia are loc începând de la nări). Aceasta este o rundă de respiraţie.
Acum repetaţi procedura, însă începând cu nara dreapta. Executaţi în acest fel 12 runde, însă alternând nara cu care începeţi. Se poate începe cu 2-3 runde, mărind gradat numărul acestora.
„În yoga autentică se consideră că tot ceea ce noi considerăm a fi realitate este influenţat de gândurile, emoţiile şi acţiunele noastre. Acest lucru de fapt nu mai este atât de străin nici pentru oamenii de ştiinţă, pentru că fizica cuantică are la bază aceleaşi principii. De aceea oricând avem vreo problemă de sănătate trebuie să o luăm ca pe o atenţionare care ne semnalează că ne manifestăm dizarmonios. Nu este o pedeapsă, ci o consecinţă a faptelor şi atitudinilor noastre. Unele boli pot avea rădăcini adânci, iar pentru a le vindeca este nevoie de paşi mici, prin care să ne educăm mintea să ne susţină în a avea o atitudine şi un stil de viaţă cât mai relaxat. În cadrul orelor de yoga pe care le susţinem cu Şcoala Iubirii, punem un mare accent pe echilibrarea energiei, astfel încât să percepem îmbunătăţiri concrete la nivelul stilului de viaţă şi sănătăţii în general”, completează Andreea Lada.
Deşi nu există încă studii care să documenteze îmbunatăţirile pe care le resimt persoanele cu alergii care folosesc aceste tehnici, riscuri în practicarea lor nu există. Ar trebui notat şi faptul că persoanele care folosesc aceste sugestii izolat nu vor beneficia de rezultate atât de bune precum cei care fac yoga în mod regulat şi care pur şi simplu pot adăuga aceste exerciţii în rutină lor.