Cum recunoşti un mincinos
Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universităţile Omaha-Nebraska, Bringham Young şi Arizona (SUA) a scos la iveală cum poate fi detectată minciuna.
Oamenii care înclină să ascundă adevărul atunci când răspund prin mesaje de tip text tind să dea replica într-un timp puţin mai lung. Chiar dacă textele mincinoşilor sunt mai scurte decât mesajele scrise de cei care spun adevărul.
La experiment au participat mai mulţi studenţi care au conversat prin sms-uri sau prin programe online de discuţii. Din studiile oamenilor de ştiinţă a reieşit că cei care ascundeau adevărul aveau nevoie de mai mult timp să răspundă la conversaţie.
S-a mai observat că aceştia au avut nevoie de mai mult timp să corecteze mesajul pe care urmau să-l transmită, spre deosebire de voluntarii care dădeau replici oneste.
„Conversaţiile digitale sunt un teren fertil pentru înşelăciune, deoarece oamenii pot ascunde cu uşurinţă identitatea lor. Iar mesajele acestora par de cele mai multe ori credibile“, explică profesorul american de la Universitatea Bringham Young.
Experţii care au colaborat la cercetare spun că rezultatele obţinute vor contribui la crearea unui program care să identifice persoana „certată“ cu adevărul.
Acest program ar fi util pentru o gamă largă de activităţi, de la discuţii între prieteni şi până la tranzacţii online, cred cercetătorii americani.