Cum ne îmbolnăveşte benzenul

16 octombrie 2014   Actualitate

Aceasta este concluzia unui studiu recent american, care ar putea relansa dezbaterile privind pericolul acestui poluant.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Emory din Atlanta au folosit datele Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA şi date statistice privind populaţia pentru a analiza cazurile de limfom non-Hodgkin în statul Georgia între anii 1999 şi 2008. Mai precis, specialiştii au analizat legăturile dintre noile cazuri de limfom şi amplasarea unor instalaţii industriale precum rafinării de petrol şi uzile, susceptibile de eliminarea benzenului în atmosferă. În zonele în care existau mai multe astfel de instalaţii, incidenţa limfomului non-Hodgkin era mai mare. Acesta este primul studiu care arată legătura dintre expunerea pasivă la benzen şi incidenţa limfomului non-Hodgkin.

Compus cancerigen, benzenul a fost deja asociat cu creşterea riscului de leucemie. Centrul Internaţional de Studii asupra Cancerului a clasificat benzenul ca element cancerigen pentru om (grupa 1), pe baza studiilor epidemiologice.

Prezent în benzină, în gazele de eşapament, dar şi în fumul de ţigară, acest poluant se elimină în atmosferă, producând îmbolnăvire.

Mai multe