Cum îţi influenţează condiţiile din locuinţă sănătatea

21 septembrie 2019   Actualitate

Condiţiile în care ne desfăşurăm activităţile zilnice şi cele din mediul în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului ne influenţează nu doar productivitatea şi starea psihică, dar şi sănătatea. De aceea, dacă simţi că la locul de muncă sau acasă anumite aspecte te influenţează negativ şi pot fi îmbunătăţite, nu ezita să iei măsurile necesare pentru a face acest lucru.

Praful

Curăţenia periodică pe care o faci în locuinţă presupune, printre altele, îndepărtarea prafului de pe zonele în care acesta se depune cel mai des: mobilă şi covor. Această activitate nu are doar rol estetic, astfel încât casa ta să fie mereu primitoare, ci şi un rol benefic pentru sănătate, deoarece, în timp, praful poate avea efecte negative asupra acesteia. Dacă stai într-un mediu în care cantitatea de praf este mai mare decât cea pe care organismul tău o poate suporta, este posibil să resimţi manifestări precum strănuturi sau mâncărimi ale ochilor. De asemenea, în timp, faptul că respiri des praf poate duce la rinita alergica - o alergie care se referă la reacţiile exagerate pe care sistemul imunitar le are atunci când inspiri anumite particule care se pot regăsi şi în praf. Aceasta presupune inflamarea mucoasei nazale şi poate fi cauzată de alergeni - precum acarienii existenţi în praf.

O altă afecţiune care se poată declanşa ca urmare a inhalării unei cantităţi mai mari de praf decât permite organismul este dermatita atopică. Aceasta este o afecţiune cutanată inflamatorie, care provoacă mâncărimi ale pielii şi uscarea tegumentelor. Această afecţiune are evoluţie cronică şi apare cel mai des la copii.

Praful poate afecta şi ochii, ducând la conjuctivită alergică, manifestată prin mâncărimi şi lăcrimări fără motiv. Afecţiunea presupune inflamarea conjunctivei - adică a stratului de ţesut care acoperă albul ochiului - din cauza contactului cu particule de praf la care persoana în cauză este alergică. Vasele de sânge ale ochiului se inflamează, determinând înroşirea acestora şi mâncărimile.

De aceea, cel mai bine este să eviţi să stai în locuri în care există cantităţi mari de praf şi să îl îndepărtezi cât mai des din locuinţa ta.

Temperatura

Organismul este construit astfel încât să îşi regleze singur temperatura optimă. Însă, dacă acesta resimte în mod frecvent temperaturi exterioare prea scăzute sau prea ridicate, este posibil ca buna sa funcţionare să aibă de suferit. Temperaturile prea ridicate te fac să transpiri excesiv şi să te simţi lipsită de energie. Cele prea scăzute pot duce, în timp, chiar la declanşarea rinitei mai sus menţionate, dar şi la urinări mai frecvente decât de obicei sau la scăderea ritmului cardiac. Atât temperaturile ridicate, cât şi cele scăzute pot avea efecte asupra stării tale de spirit. De aceea, este bine să păstrezi în locuinţă o temperatură constantă, de aproximativ 20-22 de grade Celsius. Aceste temperaturi sunt favorabile desfăşurării activităţilor tale zilnice, oferindu-ţi exact confortul de care ai nevoie.

Lumina

Chiar dacă eşti genul de persoană care preferă să stea adesea într-o cameră întunecată, trebuie să ştii că lumina are un rol foarte important în menţinerea sănătăţii organismului tău. Dacă ai obiceiul să te fereşti de lumina naturală şi alegi să ţii în majoritatea timpului draperiile trase, astfel încât să ţii la distanţă razele soarelui, este posibil să fii predispusă la dezvoltarea unor boli respiratorii sau infecţioase care se transmit prin aer - gripă, răceală, meningită. Acest risc apare deoarece lipsa radiaţiilor luminoase creează un mediu favorabil declanşării şi evoluţiei acestor boli. Radiaţiile luminoase contribuie la întărirea sistemului imunitar şi au efect antimicrobian, ajutând la eliminarea din aer a bacteriilor şi a virusurilor. Din acest motiv, cantitatea de lumină din locuinţa ta este foarte importantă, nu doar din punctul de vedere al esteticii camerelor, ci mai ales din punctul de vedere al bunăstării tale fizice.

Nu este suficient ca locuinţa ta să arate bine, ci trebuie ca aceasta să fie şi un mediu sigur pentru sănătatea ta şi a celor care mai locuiesc în ea. De aceea, ţine cont de aceste aspecte - cantitatea de praf, temperatura, lumina - atunci când îţi amenajezi locuinţa, dar şi în procesul de menţinere a confortului casei.

Sursă foto: shutterstock.com

Mai multe