Cum este afectat creierul de deficitul de vitamina D
Coordonatorul experimentului, Allan Butterfield, care este om de ştiinţă la Universitatea din Kentucky, SUA, a precizat că până în prezent nu au fost făcute cercetări despre rolul important pe care-l joacă vitamina D în menţinerea structurii creierului.
Rezultatele, apărute în publicaţia Free Radical Biology and Medicine, au scos la iveală că şoarecii de laborator, de vârstă medie, care au consumat hrană săracă în vitamina D au avut la finalul experimentului zone afectate la nivelul creierului.
Studiul a durat câteva luni, timp în care cercetătorii au mai descoperit şi că unele proteine din creier au fost distruse din cauza stresului oxidativ.
La cobaii incluşi în experiment s-a mai descoperit şi o scădere a performanţelor cognitive la testele speciale de învăţare şi memorie.
„Am luat în considerare că deficitul de vitamina D este mai des întâlnit în rândul persoanelor în vârstă. În acest experiment am investigat modul cum afectează stresul oxidativ creierul celor care sunt la vârsta a doua şi până când ajung la bătrâneţe“, a declarat Butterfield.
„Nivelurile serice corespunzătoare de vitamina D sunt necesare pentru a preveni deteriorarea radicalilor liberi din creier şi pentru a preveni consecinţele negative ulterioare“, încheie omul de ştiinţă.