Cum e cel mai bine să găteşti legumele

22 ianuarie 2016   Actualitate

Specialiştii susţin că important este doar ca acestea să fie prăjite în ulei de măsline, astfel ele păstrând o cantitate mai mare de antioxidanţi.

De asemenea, în timpul prăjirii creşte şi capacitatea antioxidantă a compuşilor fenolici, cei care ajută la prevenirea apariţiei mai multor afecţiuni cronice, printre care cancerul, diabetul, dar şi degenerescenţa maculară (este afectată vederea atât la distanţă, cât şi la apropiere).

Toate aceste beneficii sunt resimţite din plin de către persoanele care urmează tipul de dietă mediteraneană, cea care presupune un consum ridicat de legume şi fructe, dar şi de ulei de măsline.

În cadrul studiului, cercetătorii au prăjit în ulei de măsline, au fiert, dar şi gătit la cuptor mai multe legume: cartofi, dovleac, vinete şi roşii.

După ce au analizat cantitatea de antioxidanţi pe care o conţineau legumele după fiecare tip de gătire, specialiştii au ajuns la concluzia că în urma prăjirii în ulei de măsline ele şi-au păstrat cea mai mare cantitate de antioxidaţi, spre deosebire de celelalte tipuri de preparare.

„Prăjirea în ulei de măsline face ca substanţele antioxidante, în special compuşii fenolici, din legume să se păstreze în cantitate mai mare decât dacă am alege să le fierbem. În timpul fierberii transferul de căldură către legume se face prin intermediul apei, în timp ce la prăjire acesta se face cu ajutorul uleiului de măsline, recunoscut pentru zecile de beneficii pe care le aduce sănătăţii“, a afirmat Cristina Samaniego Sánchez, profesor la Universitatea din Granada, Spania.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Food Chemistry“.

Mai multe