Costel s-a născut a doua oară
Povestea lui Costel a început cu aproape 50 de ani în urmă. S-a născut în aparenţă sănătos.
Numai că, atunci când Costel a împlinit 2 ani, părinţii au văzut că respiră mai greu la efort.
A primit un diagnostic care nu-i dădea multe şanse: tetralogie Fallot. Adică patru defecte congenitale la inimă.
Mama a dat „vina“ pe răceala puternică din timpul sarcinii…
Băiatul trebuia să ia medicamente de întreţinere, să nu facă efort, să ţină regim şi să se ferească de temperaturi extreme.
„Vindecarea sau ameliorarea problemelor nu putea fi decât pe cale chirurgicală, dar riscurile erau enorme“, povesteşte soţia lui Costel, Gabriela.
La 6 ani, băiatul a fost supus unui cateterism cardiac. Trebuia însă operat, dar şi părinţii, şi doctorii amânau decizia.
Aşteptau să crească, să vadă cum evoluează lucrurile.
De frică, mama a refuzat operaţia lui Costel
Împlinise 14 ani şi fusese din nou propus pentru intervenţie pe inimă.
A fost internat şi, cu câteva zile înainte de operaţie, Valeria, mama băiatului, a întâlnit o altă mamă, care-şi pierduse copilul în vârstă de 11 ani, operat de o boală asemănătoare cu a lui Costel.
De teamă, a decis să nu-l mai opereze. L-au înscris la liceu, unul de elită din Piteşti, l-au dat la cămin, dar din cauza distanţei şi a grijilor l-au adus acasă, la Costeşti.
Aici aveau un văr, profesor de matematică, şi îl putea lua pe băiat sub aripa lui protectoare.
Anual, mergea la control în Bucureşti, la Spitalul Fundeni, şi observa că, pe măsură ce creştea, simptomele bolii se accentuau.
În ultimul an de liceu, s-a îndrăgostit de o colegă de clasă, de Gabriela, fata care i-a făcut inima să bată cel mai tare.
Şi a uitat de boală. Au terminat liceul, au luat Bac-ul împreună şi au continuat să se vadă.
După un an, Costel şi Gabriela s-au căsătorit, iar ea a rămas însărcinată. O întrebare îi măcina însă pe tineri: „Oare copilul se va naşte cu probleme de sănătate? Boala va fi ereditară?“ Dar Gabriela a dus sarcina la capăt, iar bebeluşul, fetiţă, era perfect sănătos.
Nepoţeii Lucian şi Alexandra sunt perfect sănătoşi
Al doilea copil, şi el sănătos
Puţin mai târziu, li s-a născut şi un băiat, Mihai, fără probleme de sănătate, deşi boala tatălui se putea moşteni.
Costel însă nu era bine. Făcuse infecţie respiratorie, urinară, pietre la rinichi, şi toate acestea fac ravagii în cazul unui organism sensibil.
Trebuia operat urgent… În dimineaţa zilei de 14 mai 1985, la Spitalul Fundeni, din Bucureşti, Costel aştepta cu inima strânsă să intre în sala de operaţie, unde avea să fie luat în primire de prof. dr. Ioan Pop de Popa, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă.
„Numai cine nu trece printr-o asemenea intervenţie nu ştie ce înseamnă.
Inima este oprită cel puţin 5-6 ore, circulaţia corporală şi respiraţia sunt preluate de aparate, inima este scoasă din cavitatea toracică, deschisă şi operată“, mi-a explicat soţia lui Costel.
Ştiau că aproximativ 10-12% din cei care intrau în sală nu se mai întorceau acasă. Gabriela ar fi putut rămâne văduvă la nici 24 de ani.
Tineri şi încrezători, în ziua nunţii lor
14 mai 2012. În orăşelul Costeşti, o familie merge prin parc ţinându-se de mână, lângă ei sunt copiii, nora şi ginerele, dar şi doi îngeraşi de nepoţei.
Costel şi Gabriela nu uită niciodată să sărbătorească alături de cei dragi „a doua zi de naştere“, îi mulţumesc lui Dumnezeu şi sunt convinşi că, fără credinţă, înţelegere şi multă, multă dragoste, poate deznodământul ar fi fost altul.
Info: Tetralogie Fallot reprezintă 10% din totalul malformaţiilor la inimă.