Copilăria nefericită, o posibilă legătură cu riscul de boli cardiace

4 februarie 2013   Actualitate

O copilărie nefericită, mai ales în cazul fetiţelor, poate să fie un factor important pentru îmbolnăvirea inimii, odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul oamenilor de ştiinţă americani sugerează că dacă eşti expus stresului emoţional la vârstă fragedă, poţi suferi mai târziu de boli cardiace.

Pe de altă parte, copiii care se disting prin capacitatea de concentrare şi de atenţie pot fi mai feriţi de riscul de a suferi de inimă, după vârsta de 40 de ani.

Experţii americani spun că sunt necesare mai multe analize pentru a se putea explica aceste legături.

În experimentul cercetătorilor americani au fost implicaţi 377 de adulţi, care au participat la studiu încă de când erau copii. La vârsta de şapte ani, aceştia au fost supuşi unor teste de personalitate şi de comportament.

După ce au tras concluziile, experţii au observat că un nivel mare de stres la fetele de şapte ani este strâns legat cu riscul de 31% de a dezvolta afecţiuni cardiace la vârsta adultă.

La bărbaţii cu nivel de stres mare în copilărie s-a înregistrat la maturitate un risc de 17% de a suferi de boli cardiovasculare.

Mai mult, după vârsta de 40 de ani, o femeie care a avut o copilărie nefericită este expusă unui risc între 3,2% şi 4,2% de a face atac de cord, în timp ce un bărbat este expus unui risc de 7,3% şi 8,5% de a face atac de cord.

Mai multe