Copiii stau, în medie, 2 ore în faţa televizorului
Copiii de clasa I din Bucureşti dorm în medie 8,9 ore pe zi, iar restul timpului îl împart între studiu – 4,3 ore pe zi (din care doar 0,5 ore sunt dedicate sportului) şi familie, alături de care stau 4,2 ore pe zi, potrivit studiului iniţiat de Fundaţia Prais şi realizat de GfK, în cadrul mişcării naţionale "Şi eu trăiesc sănătos! - SETS privind Obiceiurile de Stil de viaţă al elevilor din clasa I din Bucureşti.
În cele 24 de ore ale unei zile obişnuite, aproximativ jumătate din copiii de clasa I din Bucureşti petrec în medie 2 ore pe zi în faţa televizorului în timpul săptămânii, respectiv 3 ore în weekend. O treime dintre copii petrec mai mult de 4 ore pe zi în timpul weekend-ului uitându-se la televizor, dvd-player sau computer.
„Este bine ca părinţii să supravegheze rutina de somn a copiilor, pe toată durata preşcolară şi până în adolescenţă, asigurându-le condiţii optime pentru un somn odihnitor, într-o cameră bine aerisită, fără TV sau calculator, la o temperatură uşor scăzută. La toate acestea să nu uităm să oferim copiilor inainte de culcare şi nu numai, momente pline de atenţie şi afecţiune. a declarat Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei Prais, iniţiatoarea Mişcării SETS.
Din perspectiva acestor cercetări, ediţia a III- a a mişcării naţionale „Şi eu Trăiesc sănătos! - SETS” iniţiată de Fundaţia PRAIS va cuprinde un nou capitol legat de importanţa somnului.
Conform specialiştilor, în vreme ce adulţilor le sunt suficiente 7-9 ore de somn pe zi, copiii cu vârste între 5 şi 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi. Problemele de somn şi tulburările sunt predominante la această vârstă. Copiii au un program tot mai încărcat, atât la şcoală cât şi din cauza altor activităţi din timpul zilei. Cercetările arată că lipsa somnului poate creşte riscul de obezitate şi diabet zaharat întrucât are un efect negativ asupra parametrilor de reglare a nivelului de glucoză în sânge. Acesta detemină rezistenţa la insulină, ceea ce poate duce la un consum excesiv de alimente şi la scăderea consumului de energie.