Copiii născuţi de mame mai în vârstă, mai sănătoşi

20 aprilie 2016   Actualitate

Multe cercetări anterioare sugerau faptul că vârsta înaintată a mamei poate dăuna copilului, fiind legată de posibilitatea dezvoltării sindromului Down, a hipertensiunii sau a diabetului.

Concluziile unui nou studiu realizat de Mikko Myrskyla, directorul Institutului Max Planck pentru Cercetări Demografice (MPIDR) şi Kieronn Barclay de la Şcoala Economică din Londra, publicat în revista „Population and Development Review”, spun însă că există beneficii dacă o femeie devine mamă la o vârstă înaintată.

Studiul Institutului MPIDR arată că atunci când ai un copil la o vârstă mai înaintată, acesta este mai sănătos, mai înalt şi foarte bine educat.

Cercetătorii au folosit datele de la peste 1,5 milioane de bărbaţi si femei din Suedia, născuţi între 1960 şi 1991 pentru a examina relaţia dintre vârsta mamei la momentul naşterii şi înălţime, aptitudinile fizice, notele de la liceu şi nivelul de educaţie a copilului. Aptitudinile fizice şi înălţimea sunt repere bune pentru starea de sănătate.

Oamenii de ştiinţă au comparat şi fraţii. Aceţştia împărtăşesc 50% din gene şi cresc în acelaşi mediu casnic cu părinţii. „Comparând fraţii care au crescut în aceeaşi familie, a fost posibil să indicăm importanţa vârstei mamei la momentul naşterii”, a declarat Kieron Barclay.

„Beneficiile asociate cu a fi născut cu an mai târziu sunt mai mari decât factorii de risc individuali care decurg din a fi născut de o mamă cu vârsta mai înaintată. Trebuie să dezvoltăm o perspectivă diferită asupra vârstei mamei. Viitorii părinţi sunt de obicei conştienţi de efectele pozitive”, a spus Mikko Myrskyla.

Mai multe