Copiii hrăniţi cu linguriţa tind să ajungă obezi

29 mai 2017   Actualitate

Ultimele studii în domeniu relevă faptul că acest obicei poate duce în timp la luarea în greutate a copilului, relatează dailymail.co.uk. Despre acest lucru vorbeşte şi medicul Amy Brown, profesor asociat la Universitatea Swansea, în cartea sa, „Why Starting Solids Matters”. În volumul respectiv, dr. Brown vorbeşte despre un studiu elaborat realizat în urma analizării a circa 300 de bebeluşi. El a analizat greutatea şi modul în care au fost hrăniţi.

Medicul spune că acei copii cărora li se oferă prilejul de a se hrăni singuri sunt mai sănătoşi şi mai vioi. Se pare că aceşti prichindei autonomi ar fi capabili să decidă singuri când se simt sătui.

Mâncarea solidă

Dr. Brown le recomandă părinţilor ca după vârsta de 6 luni să-i înveţe pe copii, pe cât posibil, să mănânce singuri cu linguriţa, asta pentru că deja după jumătate de an de la naştere bebeluşii pot mânca deja hrană solidă.

Sfatul specialistei a fost următorul: părinţii ar trebui să-şi lase micuţii să mănânce atât cât vor şi să nu-i forţeze dacă s-au săturat. Astfel că, hrănirea copiilor cu linguriţa de către părinţi l-ar determina pe cel mic să mănânce mai mult decât îi trebuie şi astfel să se îngraşe mai mult decât e indicat pentru vârsta lui.

După cum bine ştiu mămicile, copiii anunţă când le este foame. Fie sunt agitaţi, fie încep să plângă. Dacă tu crezi că fiecare copil este obligatoriu să mănânce un castron plin şi nu pleci de lângă el până nu termină, te înşeli. Degeaba faci tot felul de jocuri ca să-l păcăleşti să mai mănânce încă puţin, pentru că el poate chiar s-a săturat şi nu vrea să mai deschidă gura.

Semne că trebuie să se hrănească singur

Aşadar, când ştii că a venit timpul ca bebeluşul tău este pregătit să mănânce alimente solide? Ei bine, medicii spun că fiecare copil este unic, deci depinde de fiecare când va fi gata să treacă şi la alt tip de alimentaţie în afară de laptele matern sau cel praf.

Există 3 semne care îţi pot atrage atenţia. Primul este atunci când prichindelul poate deja să stea în şezut şi să-şi ţină capul drept. Al doilea semn este atunci când îşi coordonează ochii, gura şi mânuţele pentru a se uita la mâncare, a ridica linguriţa şi a o duce la guriţă de unul singur. Ultimul semn este acela când observi că piticuţul tău poate să înghită singur mâncarea şi nu trebuie să i-o fărâmiţezi înainte.

Mai multe