Copiii care fac sport rezolvă mai uşor problemele de matematică

28 februarie 2013   Actualitate

După ce au dat teste de citire şi de matematică, elevii care fac exerciţii fizice mai des decât ceilalţi au dovedit că se înţeleg mai bine cu matematica şi au avut calificative mai bune la testele de citire.

„Este adevărat că unii elevi atleţi sunt mai deştepţi decât ceilalţi“, este de părere doctorul american Bob Rauner, autorul sondajelor la care au participat mai mulţi elevi de gimnaziu, din clasele IV-VIII, de la diferite şcoli din Lincoln, Nebraska (SUA).

După ce au văzut rezultatele testelor, specialiştii în domeniu s-au pus de comun acord în privinţa numeroaselor concepţii greşite despre elevii sportivi şi a glumelor despre „tocilari“, care nu sunt în totalitate bazate pe fapte reale.

În studiul condus de doctorul Rauner se arată că tinerii care au constituţie atletică, pentru că fac sport, tind să se descurce mai bine la rezolvarea problemelor de matematică.

De asemenea, elevii care fac efort fizic au rezultate bune şi la testele de citire, comparativ cu elevii care învaţă mult şi nu fac sport.

Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Pediatrie şi arată că decizia de a se renunţa la orele de educaţie fizică şi de sport la şcoală, în detrimentul orelor de ştiinţe, nu este tocmai eficientă.

Din experimente s-au tras următoarele concluzii: copiii care fac efort fizic au de 2,4 ori mai multe şanse să treacă testele de matematică şi de 2,2 ori mai mari şanse să obţină calificative pozitive la testele de citire, comparativ cu elevii care nu fac sport.

Mai multe