Consumul de cafea în sarcină poate afecta greutatea fătului
În plus, cafeaua poate duce la prelungirea perioadei de sarcină, însă doar când vine vorba de ore. La cercetare, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 10 ani, au participat aproximativ 60.000 de femei însărcinate din Norvegia.
În tot aces timp, specialiştii au analizat doza de cafea zilnică pe care o consuma fiecare gravidă în parte, dar şi alte băuturi care conţin cafeină, precum ceaiul verde sau cel negru.
Gravidele au mai completat chestionare legate de obiceiurile lor alimentare, importantă fiind cantitatea de dulciuri pe care ele o consumau zilnic.
După ce au comparat greutatea pe care o aveau copiii la naştere, cercetătorii au observat că bebeluşii ai căror mame au consumat mai mult de două căni de cafea pe zi aveau o greutate cu 200-300 de grame mai mică la naştere.
Mai mult, aceştia erau consideraţi ca fiind subponderali având în vedere lungimea pe care o aveau la naştere.
,,Cafeina poate afecta creşterea fătului prin încetinirea trecerii nutrienţilor vitali de la mamă către el. Cafeina poate duce şi la prelungirea sarcinii, cu câteva ore, datorită faptului că ea poate interfera cu semnalele chimice care au loc de regulă la începutul travaliului”, a afirmat Verena Sengpiel, cercetător la Spitalul Universitar ,,Sahlgrenska” din Suedia.
O cană de cafea instant poate conţine până la 100 mg de cafeină, una la filtru are în jur de 140 mg de cafeină, iar unele băuturi din comerţ pot conţine chiar şi 300 mg de cafeină.
Specialiştii recomadă gravidelor să limiteze consumul de cafeină la cel mult 200 mg zilnic.