Consumul de alcool îngraşă
Astfel, un gram de alcool pur furnizează 7 kcal, la care se adaugă carbohidraţii (glucide). Prin urmare, cantitatea de calorii variază în funcţie de băutură. Astfel, un pahar de vin standard (12 cl) conţine 10 grame de alcool, adică 70 kcal. Un pahar cu vodka-cola (15 cl) conţine şi el 10 grame de alcool, însă glucidele fac să crească aportul caloric la 122 kcal. Berea pils (25 cl) are 110 kcal, iar cocktailurile fructate alcoolizate au până la 180 kcal pe pahar. Dacă se adaugă aceste aporturi, numărul de calorii poate urca foarte repede la consumul a câteva pahare pe zi, reprezentând un procent însemnat din totalul de calorii recomandat. În cazul în care consumul de alimente este normal (şi de obicei prea mare în raport cu necesităţile energetice ale organismului) şi se adaugă băuturi alcoolizate, pândeşte în mod logic creşterea în greutate. Caloriile din alcool sunt considerate ,,calorii goale", în sensul în care băuturile alcoolizate nu sunt indispensabile bunei funcţionări a organismului. Indispensabile nu înseamnă totuşi inutile, consumul moderat de vin roşu având unele avantaje pentru sănătate. O altă problemă constă în faptul că alcoolul furnizează calorii care sunt arse mai repede decât cele din grăsimi, consecinţa fiind că organismul stochează grăsimi fiindcă are nevoie de mai puţine calorii decât cele pe care le oferă acestea. Acumularea de grăsime este vizibilă mai ales la marii băutori de bere. La bărbaţi, ea se situează îndeosebi pe abdomen, iar la femei, pe şolduri şi fese.