Cofeina, ajutor pentru inima ta

21 ianuarie 2015   Actualitate

Un studiu recent efectuat de către cercetătorii de la Universitatea Ryukyus din Okinawa spune că o cafea pe zi poate îmbunătăţi circulaţia sângelui. Şi asta după ce s-a constatat acest lucru, pentru prima dată, în privinţa fluxului de sânge din vasele mici din degete.

Cei 27 de participanţi la studiu care au băut câte o cească de cafea cu cofeină au avut o creştere a fluxului de sânge mai mare cu 30 de procente într-un interval de 75 de minute, în comparaţie cu cei care au băut cafea decofeinizată.

„Acest lucru ne dă indicii despre cum poate cafeaua să îmbunătăţească sănătatea cardiovasculară“, spune Masato Tstsui, cercetător în cadrul departamentului de farmacologie din cadrul universităţii nipone.

Studiu amănunţit

Participanţii la studiu au fost oameni cu vârste cuprinse între 22 şi 30 de ani şi care nu beau cafea în mod obişnuit. Fiecare dintre ei a băut atât cafea cu cofeină, cât şi decofeinizată.

Cercetătorii le-au măsurat apoi fluxul sângelui cu un laser Doppler, o tehnică nedureroasă pentru măsurarea circulaţiei vasculare la nivel microscopic. Două zile mai târziu, experimentul a fost repetat cu alt tip de cafea.

Nici cercetătorii şi nici participanţii nu au ştiut când au băut cafea cu cofeină. Medicii au făcut observaţii legate de tensiune, bătăile inimii şi nivelul de rezistenţă vasculară.

De asemenea, au luat şi probe de sânge pentru analizarea nivelurilor de cofeină şi pentru a observa rolul hormonilor în funcţionarea vaselor de sânge. În comparaţie cu cea decofeinizată, cafeaua cu cofeină a ridicat uşor tensiunea arterială a participanţilor şi a îmbunătăţit funcţionarea vaselor de sânge.

Numărul bătăilor inimii a rămas la acelaşi nivel pentru ambele grupuri. Studiul a fost prezentat în cadrul Sesiunilor Ştiinţifice ale Asociaţiei Americane pentru Problemele Inimii.

Mai multe