Chimicalele din plastic le fac mai agresive pe fete

24 octombrie 2011   Actualitate

La studiu au participat 244 de femei însărcinate, cărora le-a fost măsurat nivelul de bisfenol A în urină, atât în timpul sarcinii, cât şi imediat după naştere. De asemenea, a fost măsurat şi nivelul de bisfenol A în cazul copiilor acestora, la un an şi la doi ani.

La vârsta de trei ani, copiilor le-a fost analizat comportamentul. Fetele cu mamele care au avut un nivel mare de bisfenol A în urină au avut mai multe probleme comportamentale (agresivitate şi hiperactivitate).

Specialiştii cred că fetele sunt mai expuse decât băieţii pentru că hormonii feminini sunt mai sensibili la acţiunea bisfenolului A.

Pentru a preveni astfel de probleme, cercetătorii le sfătuiesc pe gravide să evite cât pot de mult produsele de plastic.

Numeroase studii efectuate în ultimii ani au atras atenţia asupra riscurilor bisfenolului A pentru sănătate.

Substanţă folosită pentru a da duritate unor obiecte din plastic, bisfenolul A poate interfera cu acţiunea hormonilor în organism, afectând comportamentul, fertilitatea şi unele funcţii ale organismului. Alte cercetări au arătat că bisfenolul A poate favoriza apariţia cancerului de sân, obezitatea şi diabetul.

Mai multe