Ceaiul negru scade riscul de diabet
Cercetătorii spun că descoperirile sugerează că dacă bei trei ceşti cu ceai negru pe zi, poţi ajuta corpul să aibă un control mai eficient al glicemiei. În cadrul studiilor, experţii au analizat extract de ceai negru în laborator şi au descoperit cum acţionează compuşii din această băutură pentru a reduce zahărul din sânge.
Oamenii de ştiinţă au descoperit în apa fierbinte în care au fost cufundate câteva frunze de ceai o serie de polifenoli care au proprietatea de a bloca enzimele ce duc la creşterea glicemiei în timpul digerării carbohidraţilor. Aceştia au acţionat semnificativ împotriva enzimelor alfa amilaza şi alfa-glucosidază. Rezultatele sugerează că extractul de ceai negru ar putea reduce nivelurile glicemiei asociate în mod obşinuit cu aceste enzime digestive, potrivit studiului publicat în Frontiers of Nutrition, citat de Mediafax. Un studiu asemănător realizat în Japonia a arătat că un extract obţinut dintr-o pudră de frunze de ceai îngheţate rapid a avut un efect similar asupra celor două enzime digestive. Un studiu anterior, efectuat pe circa 300.000 de persoane, a arătat că în cazul celor care consumau trei-patru ceşti de ceai negru pe zi, riscul de îmbolnăvire de diabet de tip II era cu 25% mai mic, comparativ cu cei care consumau mai puţin ceai sau deloc. Dar acea cercetare nu stabilise şi care compuşi din ceai sunt responsabili pentru acest efect.