Ce trebuie să faci dacă ţi-a ieşit un furuncul

6 martie 2018   Actualitate

Furunculul este o infecţie care începe să se dezvolte în jurul unui folicul de păr, formând puroi, cu inflamaţie locală. Cele mai frecvente localizari ale furunculelor sunt tegumentele fetei, gatului, regiunii axilare, umerilor si feselor.

Evolutia unui furuncul este de obicei de 10-14 zile iar semnele sunt atat locale cat si generale.

Furunculele recurente pot fi semnul unei afecţiuni grave, de exemplu, diabetul, sau un semn că imunitatea este slăbită. Un furuncul poate erupe spontan sau necesită stoarcerea pentru a elimina puroiul.

Majoritatea

sunt provocate de infecţia cu stafilococ. Aceasta este o bacterie ce se găseşte la nivelul pielii sau pe mucoasa nazală, chiar şi a oricărui individ sănătos.

Complicaţiile ce pot apărea sunt suprainfectarea furunculului, diseminarea infecţiei la distanţă sau dezvoltarea altor furuncule în jurul celui iniţial.

Tratamentul cu antibiotice într-o fază incipient poate preveni, uneori, dezvoltarea unui furuncul.

Mănâncă alimente bogate în vitamina C, coacăze negre, affine, citrice, kiwi şi sucuri de fructe proaspete. De asemenea, poţi consuma ficat, morcovi, broccoli şi spanac pentru vitamina A.

Evitarea alimentelor bogate în grăsimi şi zaharuri reduce riscul apariţiei furunculelor, de aceea, este bine să consumi mai puţin zahăr, carbohidraţi rafinaţi şi sucuri mai puţin îndulcite.

Pentru a înlesni eliminarea puroiului din furuncule, poţi folosi cataplasmele. Astfel, poţi aplica ulm, dar şi alifii de rocoină.

Levănţica este un analgezic natural, la fel ca şi bergamota, iar inepărul ajută la detoxifierea organismului.

Arborele de ceai, levănţica şi bergamota po fi foliste ca comprese, iar ienupărul şi levănţica în apa de baie.

Este indicat să te adresezi unui serviciu medical specializat imediat ce starea de sănătate se agravează sau semnele locale se intensifică. Mai mult, persoanele care fac febră mare după apariţia furunculului sunt sfătuite să se ducă la camera de gardă pentru a trata corespunzător infecţia.

Mai multe