Ce spune specialistul: Poţi suferi un AVC dacă te enervezi repede

5 martie 2014   Actualitate

Veştile de la experţii care au studiat efectele adverse ale furiei nu sunt tocmai bune. Poţi suferi un atac de cord sau din cauza unui accident vascular cerebral (AVC), dacă nu-ţi controlezi mai bine starea nervoasă.

O echipă de cercetători americani de la Şcoala Publică de Sănătate Harvard au studiat modul cum reacţionează inima când ne enervăm şi au descoperit lucruri nu prea bune.

Deşi uneori e mai bine să ne descărcăm emoţiile negative acumulate, specialiştii în domeniu spun că ideal pentru noi e să ne temperăm, ca să nu aibă de suferit inima.

Momentele de furie pot fi urmate de declanşarea unui atac de cord sau poţi face accident vascular cerebral.

Oamenii de ştiinţă au identificat o perioadă de aproximativ două ore după izbucnirea furiei, când pericolul asupra inimii înregistrează un nivel maxim.

Mai poţi citi pe aceeaşi temă:

AVC-ul răpeşte o viaţă la fiecare 6 secunde

Fumatul după un AVC, periculos pentru creier

Magnetoterapia, ajutor în recuperarea de după AVC

Nu este încă cert dacă afecţiunile apar pe principiul cauză-efect, de aceea sunt necesare noi cercetări în acest sens.

Declanşarea atacului de cord poate fi legată de modificările de nivel psihologic provocate de furie în corp, dar încă nu se poate spune cu exactitate dacă tensiunea nervoasă duce la apariţia atacului de cord.

Dacă vrei să previi astfel de probleme:

-mănâncă sănătos;

-fă exerciţii cu regularitate;

-menţineţi greutatea corporală la cote normale;

-renunţă la fumat;

-evită să bei mult alcool;

-urmează cu stricteţe recomandările medicale, dacă ai probleme cu inima.

Ce spune specialistul:

Dr. Georgiana-Ozana Tache

Medic primar Recuperare Medicală

Spital Clinic de Urgenţă, „Floreasca“

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o infarctizare a creierului, în care ischemia sau hemoragia conduc la întreruperea funcţiei sale. Este caracterizat printr-un deficit neurologic, brusc instalat, cunoscut ca hemipareză sau hemiplegie a unei jumătaţi a corpului, în funcţie de gravitate. 80% dintre AVC apar în teritoriul carotidian de distribuţie arterială şi constau în scăderea forţei musculare a unei părti a corpului, interesând şi faţa. Când se produce leziune de hemisfer stâng apar dificultăţi de comunicare, iar pacientul învaţă după model sau prin demonstraţii, având deci memorie vizuală. Poate necesita supraveghere, din cauza problemelor de comunicaţie. În cazul leziunii de hemisfer drept apar probleme de percepţie motorie sau vizuală, pierderea memoriei vizuale, ignorarea părţii stângi a corpului, impulsivitate şi necesită supraveghere din cauza lipsei de judecată şi/sau de gândire.

Mai multe