Ce se întâmplă în creierul tău atunci când faci sport

25 aprilie 2017   Actualitate

Chiar dacă apelezi la exerciţiile fizice pentru slăbire, recuperare sau doar pentru creşterea masei musculare, mişcarea transformă în bine tot organismul. Pentru a efectua mişcarea, muşchii au nevoie de energie, pe care o iau din rezervele de zahăr din organism. Corpul mai foloseşte şi adenozin trifosfat (ATP) şi de glucoză.

După ce consumă aceste rezerve, corpul are nevoie de mai mult oxigen pentru a produce ATP. În felul acesta la muşchii solicitaţi se va transporta mai mult sânge pentru a face faţă acestei nevoi. În lipsa oxigenului se formează acidul lactic care favorizează instalarea febrei musculare, care se resimte cam la 30-50 minute după terminarea antrenamentului.

De ce apare febra musculară?

Această durere apare din cauza faptului că fibrele de muşchi în timpul antrenamentului au suferit micro-rupturi, care în timp ce se vindecă măresc muşchiul şi îl fac mai puternic.

Respiraţia este deosebit de importantă în momentul în care facem sport. Practic în momentul antrenamentului corpul ar putea avea nevoie de până la 15 ori mai mult oxigen. Astfel se explică prezenţa pulsului accelerat.

Este semnalul transmis de creier că are nevoie de mai mult oxigen pentru a susţine buna funcţionare a întregului organism.

Sportul stimulează creşterea unor noi vase de sânge

Acesta este unul din motivele pentru care persoanele care fac sport constant tind să aibă tensiunea mai scăzută. Pulsul creşte pentru a circula o cantitate mai mare de oxigen într-un ritm mult mai rapid, iar inima pompează cu putere pentru a susţine eforturile depuse. Creierul se bucură şi el de beneficiile circulaţiei din timpul mişcării. Se irigă şi se oxigenează mult mai bine şi imediat după încetarea efectuării mişcării ne ajută să ne concentrăm mai bine.

Când faci sport regulat, creierul se obişnuieşte cu noul nivel de sânge şi oxigen pe care îl primeşte şi se adaptează pornind sau oprind activitatea anumitor gene. Astfel cercetătorii susţin că multe dintre aceste schimbări îmbunătăţesc funcţionarea celulelor din creier şi protejează împotriva unor boli precum Alzheimer, Parkinson şi declinul mental care vine odată cu vârsta.

Află care sunt alimentele sănătoase pentru creier AICI

Sportul eliberează eliberează mai mulţi neurotransmiţători, precum endorfine, dopamină, şi serotonină. Ei au un rol important în alungarea depresiei şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Mai mult, după un antrenament intens, rinichii permit filtrarea în urină a unui nivel mai mare de proteine. Apa se absoarbe mai bine pentru a hidrata tot corpul, ceea ce rezultă la formarea unei cantităţi mai mici de urină.

Creierul este principalul organ care dă comanda către toate organele din corpul tău şi le susţine în activităţile tale de zi cu zi. Stilul de viaţă sănătos, alimentaţia corespunzătoare, odihna, sunt benefice activităţii cerebrale.

Citeşte şi: Mărimea creierului poate influenţa supravieţuirea

Sportul ajută la oxigenarea fiecărei celule din organism, iar seara creierul poate asimila mai uşor şi se poate regenera mai bine.

Când faci sport, trebuie să ţii cont de două aspecte şi anume: să ai o poziţie corectă care să favorizeze o respiraţie corectă şi să nu faci exces de mişcare. Este indicat să începi treptat şi să creşti gradul de dificultaten pe parcurs.

Mai multe