Ce să faci când îţi curge sânge din nas

29 noiembrie 2017   Actualitate

Denumirea ştiinţifică a hemoragiei nazale este de epistaxis. Durata hemoragiei nazale poate varia, de la câteva secunde la mai mult de 10 minute, iar sângele poate curge atât dintr-o singură nara, cât şi din ambele. Uneori sângerările nazale apar spontan, fără motiv.

apărute la adult sunt periculoase deoarece pot semnala probleme grave de sănătate cum ar fi: tensiune arterială crescută, artere îngroşate care împiedică circulaţia normală a sângelui, prezenţa unei tumori în interiorul cavităţii nazale sau diabet.

Dacă suferi o hemoragie nazală evită strănutul, înghiţitul, tuşitul sau scuipatul, care ar putea produce hemoragii ulterioare. Foloseşte o batistă pentru a şterge sângele.

Este bine să rămâi în picioare sau să te aşezi pe scaun. Ţine capul uşor aplecat spre în faţă, aşa încât sângele curs să iasă pe nară şi să nu ajungă în stomac. Hemoragia nazală se opreştea păsând pe locul respectiv.

În cazul în care hemoragia se opreşte, ar fi bine să te odihneşti în linişte timp de câteva ore şi să eviţi strănutul sau ştergerea nasului. Dacă hemoragia nu s-a oprit după 30 de minute, mergi de urgenţă la medic.

Un remediu simplu şi eficace pe bază de plante este introducerea unei plante de coada-şoricelului în nara afectată. Se ţine până la încetarea hemoragiei.

De asemenea, poţi introduce în nara afectată un mic tampon de bumbac înmuiat în tinctură de traista-ciobanului, creţişoară, turiţă mare sau coada şoricelului.

Cel mai bun remediu se află chiar în frigider – pisează câteva cuburi de gheaţă şi înveleşte-le într-o batistă curată. Pune compresa peste nas şi apasă cu degetul mare şi arătătorul pe ambele nări, cel puţin 5-6 minute.

Dacă hemoragia persistă, pune 10 ml de oţet de cedru într-un pahar cu apă călduţă. Lasă capul pe spate şi foloseşte o pipetă pentru a picura amestecul în fiecare nară.

Mai multe