Ce riscă gravidele care suferă de diabet gestaţional
Diabetul gestaţional este o afecţiune care se manifestă printr-un nivel crescut de zahăr în sânge în timpul celor nouă luni de sarcină. De regulă, boala dispare după sarcină.
Oamenii de ştiinţă de la Instituţia Americană „Kaiser Permanente“ din Oakland, California, au făcut studii în acest sens, măsurând factorii de risc care ar putea duce la apariţia afecţiunilor cardiace.
Măsurătorile au fost efectuate înainte ca cele 898 de femei participante la experiment să rămână gravide. Femeile, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, au fost monitorizate pe parcursul a 20 de ani. În acest timp, voluntarele au fost gravide cel puţin o dată.
La finalul cercetării, 119 femei, mai precis 13% din totalul de 898 de participante, au declarat că au fost diagnosticate cu diabet gestaţional.
Mai poţi citi pe aceeaşi temă:
Diabetul în sarcină creşte riscul de malformaţii la făt
Alimentaţia corectă a gravidei
Diabetul poate creşte riscul de insuficienţă cardiacă
În cadrul experimentului, oamenii de ştiinţă au utilizat ultrasunetele pentru a măsura grosimea pereţilor arterei carotide, prin care circulă sângele de la gât spre faţă. Acest indicator oferă informaţii despre riscul unei femei de a suferi atac de cord.
„Această descoperire ne arată faptul că istoricul medical în care apare şi diabetul gestaţional poate influenţa dezvoltarea aterosclerozei precoce“, a declarat autorul studiului Erica Gunderson.
Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul „American Heart Association“.