Ce poate creşte riscul de apariţie a autismului
La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină a Universităţii din California (SUA) după ce au analizat legătura dintre disfuncţiile imunitare pe care le suferă gravida pe parcursul sarcinii şi predispoziţia pentru autism, una dintre cele mai întâlnite tulburări diagnosticate tot mai des în ultimii ani.
La cercetarea, publicată în Jurnalul Medical „Molecular Psychiatry“, au participat 184 de mame care aveau copii diagnosticaţi cu autism şi cu alte dizabilităţi intelectuale, dar şi alte 201 care aveau copii diagnosticaţi cu autism.
În primă fază, cercetătorii au analizat nivelurile serice din sânge pe care le avea gravida la jumătatea sarcinii, tocmai pentru a verifica starea proteinelor care permit comunicarea între celulele sistemului imunitar.
După ce au comparat rezultatele obţinute, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că gravidele care au avut mai des pe perioada sarcinii tulburări imunitare au fost şi cele ale căror copii au fost diagnosticaţi mai târziu cu autism.
„Femeile însărcinate care au un nivel ridicat de markeri inflamatorii (anume citokinele şi chemokinele) în organism au un risc mai ridicat de a avea bebeluşi care să fie diagnosticaţi în primii ani de viaţă cu autism, dar şi cu alte dizabilităţi intelectuale“, a afirmat Judy Van de Water, profesor la Universitatea din California.