Câţi bani dau străinii care vin la stomatolog în România?

2 august 2021   Actualitate

Aproximativ 7000 de străini veneau ȋn România, ȋn medie, ȋn fiecare an, pentru a beneficia de tratamente stomatologice, până ȋn 2019, conform datelor oficiale ale Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Neoficial, numărul lor este mult mai mare, turismul dentar fiind cea mai populară ramură a turismului medical ȋn ţara noastră.

Fenomenul turismului medical a fost puternic afectat de pandemia COVID-19, însă, odată cu ridicarea graduală a restricţiilor, acesta reîncepe să se dezvolte. 

De-a lungul anilor, cei mai mulţi turişti străini care au venit la o clinică stomatologică din România sunt cetăţeni europeni din state precum Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia sau Franţa, iar suma medie pe care o cheltuiau pentru tratamente era ȋn jur de 5.000 de euro, arată un studiu realizat în 2018 de Asociaţia Română de Turism Medical. Motivul principal pentru care aceştia au ales ţara noastră este, bineȋnţeles, preţul mult mai mic al procedurilor, precum şi specialiştii bine pregătiţi din ţara noastră. 

„Preţurile la serviciile medicale dentare sunt considerabil mai mici în România, faţă de majoritatea statelor din vestul Europei. Diferenţa de pret nu vine dintr-o calitate mai slabă (tehnologia şi materialele folosite sunt la un standard foarte ridicat în România), ci din costurile mai mici cu resursa umană şi a spaţiilor comerciale”, explică dr.Florin Lăzărescu, cofondator al clinicii de stomatologie Trident. 

Implant dentar Bucureşti: Calitate ca în Vest la preţuri de până la cinci ori mai mici

Medicul spune că serviciile chirurgicale şi protetice sunt cele mai solicitate de pacienţii din afara ţării, care găsesc în România aceeaşi calitate a serviciilor, la preţuri chiar şi de 5 ori mai mici:

„Serviciile chirurgicale şi protetice au costurile cele mai ridicate în ţările de provenienţă, iar raportul între preţurile din zonele respective şi România poate varia între 3 şi 5. La capătul superior al costurilor aş plasa Elveţia şi Marea Britanie. Sistemul medicinii dentare din România este eminamente privat, astfel încât menţinerea pe piaţă presupune un grad mare de concurenţă, care se traduce prin echipamente performante şi training avansat al personalului medical”, adaugă dr. Florin Lăzărescu.

Chiar şi cu aceste facilităţi, ȋn 2020, europenii au renunţat la deplasările ȋn scopuri medicale, din cauza restricţiilor de călătorie aduse de pandemia de coronavirus. Nu doar că numărul noilor turişti a fost aproape inexistent, dar şi cei care aveau tratamente deja ȋncepute le-au ȋntrerupt. Din 2021, ȋn schimb, trendul începe să se modifice, industria turismului dentar revenind, ȋncet, ȋncet, la viaţă.  

Medicul Florin Lăzărescu spune şi cât cheltuie un astfel de pacient venit din afara ţării: „Dacă pacientul vine în ţară strict pentru servicii medicale, atunci sunt luate în considerare lucrări ample, cu aplicare de implanturi, grefe osoase, restaurări protetice extinse. Costul acestor lucrări extinse per pacient poate depăşi cu uşurinţă 10.000 euro. Dacă ne referim la pacienţi care vin frecvent în ţară şi asociază şi vizita la stomatolog, periodic, atunci problemele abordate sunt mult mai simple şi costul nu depăşeşte câteva sute de euro / sesiune de tratament. Întotdeauna recomandarea noastră este să existe aceste controale periodice la medicul stomatolog, tocmai pentru a evita intervenţiile complexe”.

Diaspora se tratează în România

O altă sursă de pacienţi din afara graniţelor o reprezintă românii plecaţi peste hotare, doar la muncă sau stabiliţi definitiv acolo. În cazul lor, medicul spune că numărul celor din diaspora care a apelat la serviciile clinicii a rămas constant, chiar şi pe perioada pandemiei. Mulţi dintre ei au profitat de perioada petrecută acasă, pentru a-şi rezolva unele probleme de sănătate, precum cele dentare, la un preţ mult mai bun decât ar fi plătit ȋn oraşele ȋn care locuiau. 

„Pacientii români care trăiesc în afara ţării sunt cei mai convinşi să vină să îşi facă tratamentele acasă, din două considerente: primul ar fi preţul mai mic, iar al doilea faptul că de cele mai multe ori au partede servicii medicale mai bune în ţară decât în străinătate. În sistemele de asigurări de sănătate publice din afară timpul de aşteptare poate fi ridicat, iar calitatea serviciilor decontate uneori este deficitară” spune medicul Florin Lăzărescu.

Pacienţii care vin din afara ţării trimit înainte de vizită o radiografie panoramică şi, uneori, un computer tomograf. Pe baza acestor date se comunică online între echipa medicală şi pacient, i se oferă explicaţii, soluţii de tratament şi estimări de costuri. 

În ceea ce priveşte impactulacestor oameni veniţi la trament din afara ţării în veniturile clinicii Trident, medicul Florin Lăzărescu spune că nivelul se menţine între 5-10% din încasările totale. 

„După cum s-a dovedit anul trecut, diversitatea este foarte potrivită; axarea excesivă pe anumite segmente de nişă (pacienţi externi, abonamente corporatiste) pot avea riscuri considerabile. Marea Britanie, Italia, Franţa ar fi printre ţările generatoare de pacienţi în clinica noastră”, concluzionează cofondatorul clinicii Trident.

Mai multe