Câte cazuri de cancer depistate sunt legate de consumul de alcool, inclusiv cel moderat
Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) a emis un raport publicat în revista medicală „The Lancet Oncology” referitor la situaţia numărului de cazuri de cancer depistate la nivel mondial, care au legătură cu consumul de alcool.
Aproximativ 4% dintre cazurile de cancer diagnosticate anul trecut în lume (sau 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului.
Cele mai multe dintre aceste cazuri, adică 86%, sunt puse pe seama consumului „riscant şi excesiv”, mai exact, peste două băuturi alcoolice zilnic.
Un consum „uşor spre moderat” (până la două pahare de alcool pe zi) reprezintă „unul din şapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume” în anul 2020, estimează într-un comunicat CIRC, agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează Agerpres.
Cele şapte tipuri de cancer la care predispune consumul de alcool sunt: de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat şi sân la femei.
„În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)”, se arată în raportul CIRC.
Numeroase cercetări au arătat că alcoolul favorizează în special cancerele de la nivelul gurii, gâtului, laringelui sau esofagului. Cel mai probabil, celulele de la nivelul acestora sunt agresate de contactul direct cu alcoolul, mai exact, cu moleculele de etanol. Riscurile sunt şi mai mari dacă alcoolul se asociază cu fumatul. De asemenea, consumul de alcool, chiar şi moderat, creşte riscul apariţiei cancerului de sân. Studiile arată că şi cancerul de pancreas, cel hepatic şi colorectal sunt puse pe seama excesului de alcool.