Cât de periculoasă este tulpina indiană a noului coronavirus. Ce spun experţii

10 mai 2021   Actualitate

Tulpina indiană a SARS-CoV-2 descoperită în India prezintă un grad mai mare de contagiozitate şi are caracteristici care ar putea reduce eficienţa vaccinurilor, ceea ce a putea favoriza accelerarea epidemiei în India, a avertizat Soumya Swaminathan, responsabil ştiinţific la OMS.

Situaţia generată în India de infecţia cu SARS-CoV-2 este îngrijorătoare. Astfel, în această ţară, sâmbătă, 8 mai, a fost înregistrat un bilanţ de 4.000 de decese din cauza COVID-19 în 24 de ore. De asemenea, au existat peste 400.000 de noi contaminări.

Un factor care a accelerat epidemia în această ţară a fost varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a atras atenţia Swaminathan, medic pediatru şi cercetătoare indiană, într-o discuţie cu AFP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar putea include B.1.617 pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală, întrucât are un nivel mai mare de contagiune. Totodată, are caracteristici care pot reduce eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 şi determină o rată a mortalităţii mai mare.

Varianta B.1.617 „prezintă mutaţii care sporesc contagierile şi care pot totodată potenţial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi graţie vaccinării sau în urma unei contaminări naturale”, a explicat Soumya Swaminathan citata de Ştirile Pro TV.

În India, doar 2% din populaţie este imunizată cu ambele doze de vaccin anti-COVID-19.

Mai multe