Carnea roşie ne îmbolnăveşte de inimă?

8 aprilie 2013   Actualitate

Oamenii de ştiinţă americani au făcut o descoperire spectaculoasă: carnea roşie stimulează bacteriile intestinale să producă un compus care pot creşte riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardiace.

Este vorba despre un compus care se găseşte din abundenţă în carnea roşie şi care intră şi în componenţa băuturilor energizante, ca adaos. Acesta poate favoriza instalarea aterosclerozei.

Potrivit studiilor, acest substanţă se numeşte oxid-de-trimetilamină (TMAO) şi poate duce la rigidizarea arterelor sau la înfundarea lor.

Cercetătorii au descoperit că bacteriile care trăiesc în tractul digestiv metabolizează compusul carnitină şi îl transformă în oxid-de-trimetilamină (TMAO), care, s-a mai arătat şi în alte studii anterioare, favorizează apariţia aterosclerozei.

O alimentaţie bogată în carne roşie duce la creşterea numărului de bacterii intestinale care metabolizează carnitina. De aici apare o problemă serioasă privind producerea de TMAO.

Echipa de specialişti de la Universitatea „Case Western Reserve“ şi Fundaţia „Cleveland Clinic“, din Ohio, SUA, au făcut experimente la care au participat 2.595 de pacienţi.

Cercetările au scos la iveală că la pacienţii cu nivel mare de carnitină în corp prezenţa unui risc de instalare a bolilor de inimă şi a evenimentelor cardiace, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral şi decesul a fost îngrijorător de ridicat, comparativ cu ceilalţi pacienţi.

Carnitina se găseşte în mod natural în carnea roşie, precum carnea de vită, carnea de vânat, carnea de miel, de oaie, de raţă şi carnea de porc. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul „Nature Medicine“.

Mai multe