Carenţa de calciu poate cauza boli hormonale

9 februarie 2015   Actualitate

După ce statisticile au arătat că hiperparatiroidismul (PHPT) afectează una din 800 de persoane, în special femeile trecute de menopauză, oamenii de ştiinţă au studiat amănunţit această problemă.

Hiperparatiroidismul apare din cauza glandei paratiroidă supraactivă, care secretă prea mulţi hormoni paratiroidieni. Tot din acest motiv apar şi problemele osoase şi de la nivelul rinichilor.

Dar, din cercetările echipei de specialişti de la Spitalul pentru Femei din Brigham, SUA, s-a descoperit că o alimentaţie săracă în calciu poate crea mediul potrivit pentru dezvoltarea apariţia afecţiunilor hormonale.

La experimente au participat aproximativ 58.300 de femei, care erau implicate într-un alt studiu, mai amplu, şi desfăşurat pe o durată mai mare de timp.

Voluntarele aveau vârste cuprinse între 39 şi 66 de ani, în 1986, atunci când a debutat studiul iniţial. Niciuna nu prezenta risc să sufere din pricina hiperparatiroidismului.

În decursul a 22 de ani, din totalul femeilor înscrise în studiu s-au înregistrat 277 de cazuri de PHPT, determinate de deficienţele de calciu.

Pentru a acoperi şi menţine nivelul de calciu optim din sânge, adulţii trebuie să consume zilnic 700 de miligrame de calciu.

Cele mai importante surse alimentare de calciu sunt produsele lactate, nucile şi peştele, precum sunt sardinele.

Mai multe