Care sunt organele afectate de noul coronavirus
Fiind o infecţie respiratorie, COVID-19 afectează mai întâi plămânii. Totuşi, noul coronavirus „vizează“ mai multe organe sau sisteme, după cum arată cele mai recente studii.
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care pot cauza infecţii cu diverse grade de severitate – de la răceala comună la sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau la sindromul respirator acut sever (SARS).
SARS-Cov-2 se transmite prin secreţiile respiratorii (tuse, strănut, vorbire) ale persoanei infectate. Transmiterea se poate face şi în urma atingerii suprafeţelor contaminate cu secreţii, când o persoană vine în contact cu astfel de suprafeţe, apoi duce mâna la gură sau la nas. Potrivit studiilor realizate până în prezent, picăturile contaminate ale persoanei infectate pot ajunge până la o distanţă de 2 metri – iată de ce este importantă distanţarea socială.
Noul coronavirus afectează diferit oamenii: în vreme ce unii au simptome respiratorii minore, alţii dezvoltă pneumonii ameninţătoare de viaţă. În infecţiile pulmonare severe s-a observat un proces numit furtuna de citokine. În încercarea de a distruge virusul, celulele sistemului imunitar eliberează citokine. Acest proces comparat cu o furtună lezează capilarele pulmonare şi săculeţii alveolari unde au loc schimburile gazoase. Pentru că sunt inundate cu lichid din capilare, alveolele nu îşi mai pot îndeplini rolul de schimb gazos. În acest caz, organismul are nevoie de oxigen care să îi fie livrat prin căile respiratorii.
ORGANELE afectate de noul coronavirus
PLĂMÂNI. SARS-Cov-2 are o afinitate mai mare pentru celulele care căptuşesc plămânii, deoarece acestea au receptori pentru enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2), de care se leagă.
CREIER. La unii pacienţi cu COVID-19 s-au observat simptome precum cefaleea. Encefalita şi chiar accidentul vascular cerebral sunt alte complicaţii posibile.
OCHI. Ochii roşii şi conjunctivita pot să apară la unele persoane infectate cu noul coronavirus.
INIMĂ. Miocardita, inflamaţia muşchiului inimii (miocardul), este o complicaţie posibilă a infecţiei cu SARS-CoV-2.
VASE SANGVINE. COVID-19 poate provoca o inflamaţie sistemică a vaselor sangvine. De asemenea, pot surveni perturbări ale circulaţiei sangvine care determină afectarea inimii apariţia emboliei pulmonare.
RINICHI. A fost raportat un posibil risc de insuficienţă renală acută la unii bolnavi, care a necesitat dializă.
SISTEMUL DIGESTIV. SARS-CoV-2 poate ataca sistemul digestiv, pentru că molecula pe care virusul o atacă este prezentă nu numai în plămâni, ci şi în sistemul gastrointestinal. În acest caz, apar dureri abdominale, vărsătu