Carbohidraţii cresc riscul de tulburări cognitive

22 octombrie 2012   Actualitate

Cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă de la Clinica Mayo din SUA, a atras atenţia că riscurile sunt similare şi în cazul persoanelor care au o alimentaţie bogată în produse care conţin zahăr.

Carbohidraţii sunt implicaţi în dezvoltarea plăcilor de beta-amiloid, proteine aflate în creierul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer.

În schimb, proteinele şi grăsimile par să ofere un efect protector faţă de declinul cognitiv.

Persoanele cu tulburări cognitive uşoare au risc mare de a face boala Alzheimer, precum şi alte afecţiuni neurodegenerative, neurovasculare sau psihiatrice.

Potrivit statisticilor, aproape 15% dintre persoanele cu tulburări cognitive uşoare fac demenţă.

Astfel de tulburări se manifestă prin pierderi de memorie care însă nu afectează viaţa cotidiană.

Mai multe