Campanie de informare despre poliartrita reumatoidă

17 septembrie 2014   Actualitate

Impactul pe care această afecţiune îl are asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a societăţii, dar şi nivelul scăzut de informare stau la baza prouectului lansat.

Diagnosticarea timpurie, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie a acesteia. În momentul de faţă, aproximativ 200.000 de persoane din România suferă de poliartrită reumatoidă, femeile fiind mult mai afectate de această problemă de sănătate.

Vârsta medie la debut este între 25-40 de ani. În contextul în care sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evoluţia severă, cronică şi invalidantă, nu este doar o problemă medicală, ci şi una socială.

Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională, aproximativ 20-30% dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii 2-3 ani de boală, iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii.

Rezultatele ultimelor cercetări au arătat că incidenţa bolii creşte anual cu 2,5% la femei şi 0,5% la bărbaţi. Din totalul afecţiunilor reumatice, poliatrita reprezintă aproximativ 10%.

„Sunt multe cauze care pot să contribuie la apariţia bolii dar, în general, ea apare pe un teren de predispoziţie genetică, peste care se suprapun factori declanşatori, în special infecţii. Statisticile arată că se produce o reducere a duratei medii de viaţă cu 5-10 ani, ceea ce este o consecinţă importantă. Acest lucru apare din cauza faptului că boala poate să genereze complicaţii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a artriculaţiilor, ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme. Pentru că poliartrita reumatoidă are un impact atât de mare asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi din punct de vedere social, lansăm campania «Mâini cu viaţă», prin care vrem să creştem notorietatea afecţiunii şi adresabilitatea către medicul reumatolog”, declară Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

Mai multe