Cafeaua reduce riscul de depresie
Cercetarea a trecut în revistă cele mai serioase studii realizate pe această temă între anii 1980 şi 2015, cu date privitoare la legătura dintre cafea şi depresie sau între cafeină şi depresie, relatează Agerpres.
Consumul de cafea şi cafeină se asociază semnificativ cu o reducere a riscului depresiv, au constatat autorii studiului, după cum indică medicul Alain Cohen în publicaţia „Journal international de médecine“. Astfel, consumul regulat de cafea sau cofeină (faţă de lipsa consumului) scade acest risc cu circa 25% (în medie). Se pune constant întrebarea care este cantitatea potrivită de cafea sau de cafeină. Aceasta este greu de stabilit, deoarece variază în funcţie de fiecare persoană.
Cercetătorii menţionează un efect variabil pornind de la o cafea şi mergând până la şase cafele pe zi. Cifra rezonabilă ar fi la mijloc: între 2 şi 4 ceşti pe zi, ceea ce corespunde la circa 300 de mg de cafeină în funcţie de tipul de cafea şi modul de pregătire. Cafeina se găseşte îndeosebi în ceai, ciocolată, în băuturile carbogazoase şi energizante.
Cafeaua, ideală pentru cei care suferă de crampe
Ştiai că 100 de ml de cafea ne furnizează 10% din doza zilnică necesară de potasiu. Conţine şi calciu, magneziu, fosfor, fier, ceea ce înseamnă că are multe beneficii pentru sănătate. De fapt, potasiul este acela care elimină oboseala şi împiedică formarea crampelor musculare prin contracţia musculară şi transmiterea fluxurilor nervoase. Mai mult, cafeaua contribuie la buna funcţionare a rinichilor şi ne furnizează energia necesară pentru a începe ziua.
De asemenea, cafeaua este utilă persoanelor care suferă de hipotensiune, cât şi pentru că tratează durerile de cap cauzate de oboseală. Această băutură este ideală şi pentru că ajută la creşterea nivelului de energie, fiind de ajutor în perioadele stresante.