Bătăile cardiace neregulate, risc de depresie
Riscul nu este unul mare, spun oamenii de ştiinţă coordonaţi de Nathaniel Wharton de la Universitatea din New York, SUA.
Fibrilaţia atrială sau aritmia cardiacă este un tip de tulburare de ritm, care afectează camerele superioare ale inimii.
Afecţiunea poate fi cauzată de mai mulţi factori, cum sunt atacurile de cord, infecţiile şi probleme ale valvelor cardiace.
De asemenea, obezitatea reprezintă un factor de risc pentru apariţia fibrilaţiei atriale, dar pe aceeaşi listă intră şi hipertensiunea, nivelul mare de colesterol „rău“ şi diabetul.
Doctorul Renate Schnabel, de la Universitatea Centrală a Inimii, din Hamburg, Germania, împreună cu echipa sa de experţi, au analizat modul cum afectează depresia cursul fibrilaţiei atriale şi sentimentele pacienţilor vizavi de boala cu care se confruntă.
La experimente, omul de ştiinţă a utilizat datele a 10.000 de persoane. Cercetătorii au comparat formele de depresie manifestate la persoanele cu aritmie cardiacă. Tipurile de depresie au fost notate de la 0 la 27, punctând mai mult formele severe ale depresiei.
La final, s-a descoperit că persoanele cu fibrilaţie atrială sunt predispuşi să sufere de depresie notată cu 4, deci o formă uşoară de depresie, dar demnă de luat în calcul.