Azi este Ziua Internaţională a Epilepsiei
Acţiunile Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România, posibile cu sprijnul unei companii farmaceutice, vorbesc despre implicaţiile pe care epilepsia le are pentru pacienţi, dar şi pentru cei din jur: familie, angajaţi şi angajatori.
Astăzi, voluntarii şi reprezentanţii ASPERO vor împărţi brioşe medicilor secţiilor de neurologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni din Bucureşti. De asemenea, voluntarii ASPERO se vor afla în puncte importante ale Capitalei pentru a împărţi materiale de informare conţinând informaţii esenţiale despre epilepsie. Ziua se va încheia cu lansarea de lampioane pe lacul din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).
Mai multe informaţii despre epilepsie (boală, cauze, simptome), precum şi despre modul în care se poate acorda prim-ajutor se pot afla pe site-ul www.aspe.ro.
În ţara noastră, aproape 500.000 de persoane suferă de epilepsie, conform estimărilor specialiştilor. În 70% din cazuri, boala răspunde la tratament medicamentos, astfel că la trei din zece pacienţi, apariţia crizelor nu poate fi prevenită. Pentru boala rezistentă la tratament este nevoie de intervenţii.
„Publicul trebuie informat asupra formelor de manifestare ale acestei tulburări şi asupra suportului de care au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informare şi educaţie, avem nevoie de mai multe resurse şi de mai mult sprijin pentru tratarea persoanelor care suferă de această afecţiune. Accesul la tratamente moderne, la investigaţii performante este acum posibil şi în România, dar mai sunt mulţi paşi de făcut pentru a acorda şanse reale unui număr larg de pacienţi şi mai ales celor cu forme dificil de tratat”, spune medicul neurolog Ioana Mândruţă.