Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?

13 ianuarie 2020   Actualitate

În fiecare an gripa afectează între 5 şi 15 % din populaţie. Vaccinarea este cea mai sigură metodă de protejare împotriva acestei boli. Medicii ne sfătuiesc să evităm deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig. Este foarte important să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Statistici alarmante

Gripa a făcut, în sezonul 2019-2020, primele victime, fiind înregistrate două decese în luna decembrie.   În sezonul gripal 2018 – 2019, care s-a întins până în luna aprilie, au fost înregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Numărul victimelor a fost simţitor mai mare faţă de sezonul gripal anterior (2017 - 2018), când s-au înregistrat 129 de decese. Cum recunoaştem gripa?

Spre deosebire de alte viroze respiratorii, gripa are, de regulă, un debut mai brusc, o gamă mai variată de simptome şi o evoluţie mai dificilă. Febra este un simptom aproape nelipsit, temperatura urcând peste 38ºC. Starea generală proastă, durerile de cap, durerile musculare, oboseala, slăbiciunea sunt simptome cvasiprezente.

De asemenea, pot apărea complicaţii precum pneumonia, infecţiile sinusurilor, infecţii ale urechilor, agravarea afecţiunilor cronice existente.

Mare atenţie! Gripa reprezintă un pericol important pentru sănătatea anumitor categorii de populaţie. Este vorba despre bebeluşi, persoanele în vârstă, bolnavii aflaţi sub tratament imunosupresiv, dar şi persoanele cu afecţiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea.

Gripa are un potenţial mare de răspândire şi se transmite prin contact direct, tuse, strănut, dar şi prin contact indirect, atunci când picături ori secreţii din nas sau gât se depun pe mâini ori pe suprafeţe. De acolo virusul e transferat către alte persoane.

Gripa în rândul personalului medical

Studiile au arătat că incidenţa gripei la personalul din domeniul sănătăţii este mai mare decât printre adulţii sănătoşi care nu fac parte din această categorie profesională. Personalul din departamentele de urgenţă şi asistentele medicale sunt cei mai expuşi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă  ca  tot  personalul  sanitar  să  se  vaccineze  împotriva  gripei sezoniere, în toamnă.

De aceea, ASSMB a furnizat vaccin antigripal pentru întreg personalul medical al unităţilor sanitare din subordine, astfel încât pacienţii vulnerabili să fie protejaţi.

Gripa este întotdeauna un fenomen neplăcut. CEA MAI EFICIENTĂ ŞI SIGURĂ METODĂ  DE PROTECŢIE ÎMPOTRIVA GRIPEI ESTE VACCINAREA.

 Vaccinarea împotriva gripei sezoniere este sigură în toate etapele sarcinii. După vaccinare, imunitatea dobândită de viitoarea mamă se transmite copilului, protejandu-l astfel pentru primele şase luni din viaţă. Bebeluşii care au sub şase luni sunt prea mici pentru a primi vaccinul, aşadar, având o mamă vaccinată beneficiază de cea mai bună metodă de protecţie. 

Categoria persoanelor cu contraindicaţii pentru vaccinarea antigripală este restrânsă, fiind vorba despre cele care au o alergie la una dintre componentele vaccinului. De asemenea, vaccinarea trebuie amânată până la vindecare de cei care prezintă simptome ale unei viroze şi/sau febră. 

Ce putem face pentru a ne proteja?

Mai multe