Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii. Află care este tema din acest an!
La nivel mondial, aproape 422 de milioane de adulţi suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în 1980, se arată într-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În 2012, 1,5 milioane de oameni din lume au murit de diabet, iar 2,2 milioane de persoane au murit din cauza complicaţiilor acestei boli.
Diabetul zaharat de tip 1 este caracterizat prin reacţia anormală a organismului îndreptată împotriva propriilor celule secretoare de insulină, reacţie urmată de distrugerea acestora până aproape de dispariţie. Mai este numit şi insulinodependent, pentru că persoanele afectate de această boală trebuie să primească tratament cu insulină pentru a supravieţui.
În cadrul diabetului de tip 2, există o secreţie insuficientă de insulină, precum şi un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistenţă). Boala apare mai ales după vârsta de 40 de ani. Există o predispoziţie genetică în apariţia diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, este favorizată de alimentaţia bogată în grăsimi şi zahăr, stres, sedentarism, obezitate. În cele mai multe cazuri, afecţiunea este asociată cu sindromul metabolic (obezitate abdominală, nivel crescut de grăsimi în sânge, hipertensiune).