Aspartamul, periculos sau nu?
Studiul, “Aspartamul, îndulcitorii cu un conţinut redus de calorii şi bolile: reglementarea siguranţei utilizării şi aspectele epidemiologice”, a analizat cercetările efectuate în ultimii 22 de ani asupra siguranţei aspartamului.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că aspartamul nu cauzează probleme de sănătate precum cancer, boli cardiovasculare sau naşteri premature.
Nu a existat nici o legătură între aspartam şi următoarele boli:
• cancer cerebral
• tumori hematopoetice (precum limfomul Hodgkin)
• cancer de sân
• cancer pancreatic
• atac de cord
• boli de inimă
• naşteri premature
,,Aspartamul a fost testat pe o perioadă de peste trei decenii, în mai mult de 200 de studii, cu acelaşi rezultat: utilizarea aspartamului este sigură”, a spus Dr. Haley Curtis Stevens, Preşedintele Consiliului pentru Controlul Caloriilor, o asociaţie a companiilor producătoare de alimente şi băuturi “light “, cu un conţinut scăzut de calorii sau fără calorii, fără zahăr sau cu un conţinut scăzut de grăsimi.
,,Alimentele şi băuturile îndulcite cu aspartam oferă alternative cu un conţinut redus de calorii, care îi pot ajuta pe oameni să se bucure de alimentele şi băuturile preferate, gestionându-şi în acelaşi timp sănătatea.”
Informaţii despre studiu
În studiul “Aspartamul, îndulcitorii cu un conţinut redus de calorii şi bolile: reglementarea siguranţei utilizării şi aspectele epidemiologice”, realizat de Marinovich et al, autorii au descoperit că aspartamul nu are nici o legătură cu efectele adverse asupra sănătăţii, cum ar fi tumorile cerebrale, bolile cardiovasculare, accidentele cerebrale vasculare sau cancerul pancreatic.
Autorii au analizat studii publicate între 1990 şi 2012, căutând o posibilă legătură între aspartam şi efecte adverse asupra sănătăţii, precum cancerul sau evenimente vasculare.
Autorii au analizat cercetările epidemiologice asupra aspartamului şi asupra legăturii acestuia cu cancerul. O analiză a literaturii de specialitate despre aspartam şi tumorile cerebrale a descoperit că nu există un risc crescut de tumori cerebrale în cazul copiilor şi adulţilor care au consumat alimente şi băuturi ce conţineau aspartam.
În plus, un studiu din literatura de specialitate despre aspartam şi tumorile hematopoetice, precum limfomul Hodgkin, nu a descoperit existenţa unei legături între cele două. Autorii au analizat de asemenea studiile, căutând o posibilă asociere între aspartam şi alte tipuri de cancer precum cel de sân sau cel pancreatic, şi nu au găsit nici o asociere între aspartam şi mai multe tipuri de cancer des întâlnite.
Specialiştii au analizat în mod similar cercetările despre aspartam şi asocierea cu evenimentele vasculare adverse şi naşterile premature. O analiză a literaturii de specialitate despre aspartam şi evenimentele vasculare, precum atacul de cord şi bolile de inimă, nu a găsit nici o legătură între cele două. În plus, o analiză a literaturii de specialitate despre aspartam şi riscul de naşteri premature a dezvăluit că nu există o asociere între cele două în cazul unui nivel scăzut de consum pentru femeile însărcinate.
În plus, faţă de analiza cercetărilor epidemiologice despre aspartam, cercetătorii au analizat studiile legate de posibila sa toxicitate. După cum menţionează autorii, multe alte alimente, precum sucurile de fructe şi laptele fără grăsimi, conţin cantităţi mai mari de metaboliţi de aspartam, decât cele întâlnite în alimentele şi băuturile ce conţin aspartam. În plus, autorii au explicat că studiile toxicologice asupra şoarecilor şi şobolanilor, care au descoperit efecte adverse asupra sănătăţii, precum leucemie şi cancer de ficat, nu au fost solide din punct de vedere ştiinţific, menţionând aspecte legate de metodologie şi multiplicare.
Autorii acestui studiu au conchis: “Referindu-ne la datele epidemiologice, dovezile asupra îndulcitorilor cu un conţinut redus de calorii – în mod specific, aspartamul – nu susţin existenţa unei asocieri întemeiate între aspartam şi tumorile hematopoetice, cele cerebrale, cele digestive, tumorile la sân, la prostată şi alte tipuri de neoplasm. În mod similar, îndulcitorii cu un conţinut redus de calorii nu au legătură cu evenimentele vasculare adverse sau naşterile premature.”